Clusterhoofdpijn Beeld Getty Images
ClusterhoofdpijnBeeld Getty Images

Geweldig nieuws: er is een behandeling tegen clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een ondraaglijke hoofdpijn waar in Nederland zo’n 17000 mensen last van hebben. Maar er is goed nieuws: er is een nieuwe behandeling tegen deze zogenoemde ‘zelfmoordhoofdpijn’.

Demi SchoenmakersGetty Images

Eindelijk weer wat hoop voor alle clusterhoofdpijn-patiënten.

Overtreffende trap van migraine

Clusterhoofdpijn is een zeer ernstige vorm van hoofdpijn die in aanvallen komt. De pijn zit altijd aan dezelfde kant van het gezicht en begint acuut.

Bij migraine kunnen de aanvallen één tot drie dagen duren, maar bij clusterhoofdpijn duurt een aanval gemiddeld één à twee uur, alleen is de hoofdpijn wel een stuk extremer. Ook kunnen de aanvallen meerdere keren per dag voorkomen. Clusterhoofdpijn wordt gezien als de overtreffende trap van migraine.

Achterhoofdzenuw

Hoogleraar neurologie Michel Ferrari van het LUMC in Leiden is een van de toponderzoekers naar clusterhoofdpijnen in Nederland. Samen met zijn team ontwikkelde hij een methode waarbij de achterhoofdzenuw wordt geprikkeld. Dit gebeurt met een klein apparaatje ter grootte van een stopwatch dat onder de huid wordt geplaatst.

Vrij van hoofdpijnaanvallen

Medicijnen om aanvallen te voorkomen werken bij patiënten vaak niet of nauwelijks, zegt Ferrari. Hij deed samen met een team van een speciale studiegroep tien jaar onderzoek bij 131 mensen in verschillende landen. Het prikkelen van de achterhoofdzenuw kan daarentegen wél helpen. Bij meer dan de helft verminderden de aanvallen en de intensiteit. En maar liefst 16% was helemaal vrij van hoofdpijnaanvallen.

Elektriciteit als medicijn

“De achterhoofdzenuw is een makkelijk bereikbare, oppervlakkig gelegen huidzenuw aan de achterkant van het hoofd, die verbonden is met de hersenstam”, legt Ferrari uit aan de NOS. Dat verklaart ook waarom stimulatie van die zenuw aanvallen kan voorkomen. “Mensen krijgen een elektrode bij de schedel, met een draadje naar een batterij bij de buik of billen.”

Zelfmoordgedachten

Deze behandeling zou voor verlichting kunnen zorgen voor onder andere Nelleke (61). Zij lijdt al jaren aan clusterhoofdpijn. Ze heeft zo’n acht aanvallen per dag (! ). “Zelfmoordgedachten dringen zich regelmatig aan me op”, zegt ze. “Dit leven verlaten zou mijn enige uitweg zijn.”

Geweldig nieuws

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft besloten dat deze achterhoofdzenuwstimulatie voor chronische clusterhoofdpijn door de zorgverzekering zal worden vergoed. Patiëntenorganisatie Hoofdpijnnet is enthousiast. “Dit is geweldig nieuws voor al die patiënten die al zo lang last hebben van onbehandelbare ondragelijke clusterhoofdpijnen.”

Spanningshoofdpijn komt ook vaak voor. Dokter Rutger legt uit wat voor hoofdpijn dit is:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS, de Volkskrant.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden