Medicijnen corona Beeld Getty Images
Medicijnen coronaBeeld Getty Images

Goed nieuws: WHO keurt déze twee nieuwe medicijnen tegen corona goed

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag twee nieuwe coronamedicijnen goedgekeurd om zo de overlevingskans van mensen met covid-19 te vergroten.

Demi SchoenmakersGetty Images

De medicijnen zorgen, als het goed is, ook voor minder druk op de zorg.

Minder lang aan de beademing

Experts van de organisatie schrijven in het medische tijdschrift British medical journal dat de eerste behandeling een combinatie is van corticosteroïden en het middel baricitinib, dat bij reumatoïde artritis wordt voorgeschreven. Deze combinatie helpt de overlevingskans van ernstige zieke mensen verbeteren. Bovendien hebben patiënten minder lang beademing nodig, waardoor de druk op de intensive cares wordt verlicht.

Onderliggende aandoeningen

Ook voor mensen die niet ernstig ziek zijn, maar wel een hoog risico lopen om in het ziekenhuis te belanden, zoals ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen, is er een nieuwe behandeling. Zij zijn volgens de WHO gebaat bij een behandeling met het medicijn sotrovimab, dat afkomstig is van de farmaceut GlaxoSmithKline. In december keurde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dit middel ook al goed.

Werking van het medicijn

Sotrovimab is een antilichaam dat zich hecht aan het spike-eiwit van het coronavirus. Wanneer dat gebeurt, is de kans kleiner dat het virus de lichaamscellen binnendringt. Het medicijn vermindert daarmee de ernst van de ziekte. Uit onderzoeksresultaten blijkt dat behandeling met dit medicijn de kans op ziekenhuisopnames en overlijden bij patiënten met onderliggende aandoeningen verkleint.

Of beide behandelingen effectief zijn bij de omikronvariant van het coronavirus, is volgens de WHO nog onzeker.

Boosterprik, derde prik, coronapil: wat zijn de verschillen?

Bron: College ter beoordeling van geneesmiddelen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden