Hartfalen opgezwollen enkels Beeld Getty Images
Hartfalen opgezwollen enkelsBeeld Getty Images

Hartstichting: ‘Blijvend opgezwollen enkels? Dit kan duiden op hartfalen’

Als je blijvend last hebt van opgezette voeten en enkels, dan zou dit kunnen wijzen op ernstige hartproblemen. Toch nemen veel mensen deze klacht niet serieus, zegt de Hartstichting.

RedactieGetty Images

Ze roepen dan ook iedereen op om op tijd aan de bel te trekken.

Vocht vasthouden

“Op een warme dag krijgen veel mensen opgezette voeten en enkels. Niet direct verontrustend, maar als je wekenlang vocht vasthoudt, kan dit betekenen dat het hart niet genoeg bloed rondpompt. Dit kan duiden op hartfalen”, zegt de Hartstichting. Slechts 35% van de mensen zegt dat ze afspraak maken bij de huisarts als ze al twee maanden met gezwollen enkels en voeten rondlopen. De meeste mensen schrijven het ongemak toe aan warm weer, leeftijd, stress of een andere aandoening die ze al hebben. Vrouwen (39%) gaan hiervoor vaker langs de dokter dan mannen (31%).

Andere klachten

Bij hartfalen heb je naast opgezwollen enkels vaak ook last van andere klachten, zoals benauwdheid, vermoeidheid en ‘s nachts vaker je bed uit moeten om te plassen, zegt de Hartstichting. Ze adviseren mensen die een langere tijd opgezwollen enkels hebben snel langs de dokter te gaan om te vragen of het aan het hart ligt.

Zelf controleren

Er zijn wat manieren om te checken of je veel vocht vasthoudt. Zo kun je met een vinger in je enkel prikken. “Zie je een deukje dat langzaam wegtrekt, dan houd je te veel vocht vast. Trek je ‘s avonds je sokken uit, dan zie je een duidelijke afdruk op je enkels. Houdt dit wekenlang aan, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.”

Hartfalen

Naar schatting lopen in Nederland een kwart miljoen mensen rond met hartfalen zonder dat ze dit zelf doorhebben. Het hart pompt dan niet genoeg bloed rondt. Bepaalde organen kunnen dan onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen en afvalstoffen kunnen dan niet goed worden afgevoerd. Het is dan ook belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt.

Heb je juist last van vocht in je knie? Dít kunnen volgens dokter Rutger de oorzaken zijn:

Bron: Hartstichting.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden