Heb jij het idee dat je al dik wordt van één taartje? Met deze 3 tips help je je metabolisme op gang Beeld Getty Images/iStockphoto
Heb jij het idee dat je al dik wordt van één taartje? Met deze 3 tips help je je metabolisme op gangBeeld Getty Images/iStockphoto

Heb jij het idee dat je al dik wordt van één taartje? Met deze 3 tips help je je metabolisme op gang

Denk je soms dat je van één taartje al dik wordt? Diëtiste Wendy Walrabenstein geeft je drie tips hoe je je metabolisme eenvoudig en snel kunt opkrikken. Een kort lesje energiehuishouding!

Hoe zit het nou ook alweer met dat metabolisme? Wendy legt uit: “We gebruiken iedere dag een bepaalde hoeveelheid energie. Dat wordt meestal uitgedrukt in kilocalorieën. We noemen dat: het metabolisme.”

Metabolisme

Ze vult aan: “Een gemiddelde vrouw die 1,67 meter lang is, 72 kilo weegt en gemiddeld actief is, verbruikt dagelijks ongeveer 2000 calorieën. Een man gebruikt ongeveer 2500 calorieën per dag.”

Beweging

Een misverstand volgens Wendy is dat heel veel bewegen heel veel impact zou hebben op het metabolisme. Dat is niet zo. “Een vrouw die gemiddeld dagelijks 2000 calorieën verbruikt, verbruikt nog steeds 1500 calorieën als ze de hele dag op bed zou liggen. Het zijn dus maar 500 calorieën die door activiteit verbrand worden, en dan hebben we het al over een redelijk actieve vrouw.”

Tips om je metabolisme op gang te helpen

Gelukkig zijn er wel manieren om dat basismetabolisme, waar je dus al 1500 calorieën mee verbrandt, op te krikken.

Tip 1: koud douchen

“Ons lichaam gebruikt een bepaalde hoeveelheid energie om ons warm te houden. Als je koud gaat douchen, zorgt dat direct voor een extra behoefte aan brandstof. Maar er gebeurt meer: koud douchen activeert ook het bruine vet. En dat bruine vet is metabool actief. Het zorgt ervoor dat je, ook als je niet koud doucht, extra energie gebruikt. De Hartstichting adviseert koud douchen zelfs omdat het ook een gunstige impact heeft op je cholesterol.”

Tip 2: pittig eten

“Rode chilipepers en sambal zorgen ervoor dat je net even wat meer energie verbruikt tijdens de maaltijd. Eet dus lekker pittig. Een simpele tip, maar wel effectief.”

De laatste tip is de allerbelangrijkste. Benieuwd welke dat is? Bekijk dan deze video:

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden