Het aantal ziekmeldingen daalt, maar nu dreigen we híeraan te bezwijken Beeld Getty Images/fStop
Het aantal ziekmeldingen daalt, maar nu dreigen we híeraan te bezwijkenBeeld Getty Images/fStop

Het aantal ziekmeldingen daalt, maar nu dreigen we híeraan te bezwijken

Hoewel het aantal ziekmeldingen in april bijna is gehalveerd ten opzichte van maart, is het verzuim hoger dan voorheen. HumanTotalCare, de grootste arbodienstverlener van ons land, waarschuwt voor een hoge werkdruk als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt.

Ismay GijsenGetty Images/fStop

Dat schrijft NU.nl.

Krapte op de arbeidsmarkt

“De krapte op de arbeidsmarkt breekt alle records”, kopte de Telegraaf afgelopen dinsdag. “Tegenover elke 100 werklozen staan 133 vacatures, die ondernemers niet of met veel moeite vervuld krijgen. De gevolgen zijn zichtbaar en voelbaar op Schiphol, in de trein, in de klas en bij cafés en restaurants”, schreef de krant.

Hoog aantal ziekmeldingen

Door krapte en een hoog verzuim komt er meer druk te liggen op werkgevers en werknemers. “Het verzuim blijft hoog in een arbeidsmarkt die krapper wordt. Dat levert bij werkgevers extra zorgen op over toenemende werkdruk en de inzetbaarheid van werknemers”, zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanTotalCare tegen NU.nl.

Langdurige covid

Vorige maand waren er een hoop zieken door de griep en er is ook een kleine groep werknemers die is uitgevallen door langdurige covid. “Deze groep vertegenwoordigt naar schatting 4 procent van het totale aantal verzuimdagen”, weet Penders.

Hoge werkdruk

Er zijn nu vooral zorgen over de krappe arbeidsmarkt en de daardoor oplopende werkdruk. De arbodienstverlener roept werkgevers op oog te houden voor hun personeel. “Blijf waar mogelijk thuiswerken stimuleren, zodat medewerkers minder hoeven te reizen en zelf hun tijd kunnen indelen”, luidt het advies.

Onder HumanTotalCare vallen de arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Zij hebben zicht op ongeveer 1 miljoen werknemers van meer dan 63.000 werkgevers.

Bron: NU.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden