Vrouwen Beeld Getty Images/EyeEm
VrouwenBeeld Getty Images/EyeEm

Het eerste grootschalige onderzoek naar het vaginaal microbioom is een feit (en dit moet je erover weten)

Belgische wetenschappers zijn het grootste onderzoek ter wereld gestart naar het vaginale microbioom. De onderzoekers hopen de komende maanden en jaren concrete aanbevelingen te kunnen doen tegen blaasontstekingen, infecties, onvruchtbaarheid en andere problemen.

Breaking

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 73 procent van de vrouwen zich zorgen maakt over haar vaginale gezondheid. Anno 2021 is vrouwelijke intieme gezondheid helaas vaak nog een taboe en ook artsen weten nog weinig over dit onderwerp. Dat is zorgelijk, want in de vagina zitten miljoenen bacteriën die een cruciale impact hebben op de gezondheid.

Een mannenwereld

“Vaginale bacteriën zijn ontzettend belangrijk om je te beschermen tegen infecties, blaasontstekingen en soa’s. We hebben het vermoeden dat ze ook een grote rol spelen bij vruchtbaarheid en gezonde zwangerschappen. Alleen weten we dat niet zeker. Wetenschappelijk onderzoek was tot nu toe vaak een mannenwereld en dus was er weinig interesse in het vaginale microbioom”, stellen de wetenschappers. Daarom is nu het Isala-project gestart. Het initiatief is vernoemd naar Isala Van Diest, de eerste vrouwelijke arts in België.

Verband met levensstijl

Een van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek tot nu toe is dat de samenstelling van het vaginaal microbioom dynamisch is. “Het betekent dat het in theorie mogelijk is om het microbioom te verbeteren door je levensstijl te veranderen.” Op dit moment kan er nog niet worden gezegd wat je kunt doen om je vaginale microbioom te verbeteren, er moet eerst meer onderzoek worden gedaan naar wat een gezond vaginaal microbioom nu precies is.

Blaasontsteking, infecties en onvruchtbaarheid

“We hopen dat we de komende maanden en jaren heel concrete aanbevelingen kunnen doen. Het moet zelfs mogelijk zijn om therapieën te ontwikkelen. Zo hopen we nog meer te kunnen bijdragen aan de strijd tegen blaasontstekingen, infecties, onvruchtbaarheid en andere problemen. Zulke nieuwe therapieën kunnen ook belangrijk worden in de zoektocht naar alternatieven voor antibiotica, aangezien alsmaar vaker slechte bacteriën en schimmels resistent blijken, waardoor de behandeling van zulke infecties steeds moeilijker wordt.”

Gezonde vagina

Verder bleek uit de studie dat iedere vrouw ook ‘daar beneden’ uniek is, maar toch zijn er bepaalde patronen. Bij meer dan 80 procent van de vrouwen wordt het vaginaal microbioom gedomineerd door melkzuurbacteriën, waarbij de lactobacillen het meest voorkomen. Deze zijn is familie van de bacteriën die je ook in yoghurt kunt vinden. “In je vagina doen deze bacteriën eigenlijk hetzelfde als in yoghurt: ze zetten een soort suiker in de wand van je vagina en baarmoeder om in melkzuur. Dankzij dit proces krijg je een gezonde vagina met een lage zuurtegraad, wat ontzettend belangrijk in de strijd tegen ziekmakende bacteriën of virussen.”

De wetenschappers van het Isala-project zijn van plan om nog meer vervolgonderzoek te laten doen en hopen meer duidelijk te creëren over de vagina.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden