Stethoscope Beeld Getty Images
StethoscopeBeeld Getty Images

Het subtiele symptoom van longkanker dat iedereen zou moeten kennen

Longkanker kost meer levens dan welke andere vorm van kanker dan ook. Wanneer je echt klachten krijgt, ben je vaak al te laat. De kanker is dan al uitgezaaid. Er is één subtiel symptoom dat je op tijd waarschuwt.

Sascha KoningsGetty Images

Bekende klachten bij longkanker zijn onder andere vermoeidheid en gewichtsverlies. Ook hoofdpijn en rugpijn komen veel voor. Longkanker verspreidt zich via de lymfeklieren. Hierdoor kun je ook pijn hebben in andere delen van je lichaam. Roken is de belangrijkste factor die bijdraagt aan het ontstaan van longkanker. Bij 85% van de mensen met longkanker is de ziekte het gevolg van roken of meeroken. Hoe langer én hoe meer je rookt, hoe groter de kans op longkanker. Het is dus nooit te laat om te stoppen met roken. Andere risicofactoren zijn het werken met schadelijke stoffen, zoals asbest. Ook erfelijkheid speelt een grote rol bij het ontstaan van kanker.

Te laat ontdekt

Longkanker wordt vaak te laat ontdekt. Tegen de tijd dat je de klachten ontdekt, is de kanker al uitgezaaid. Binnen 5 jaar na de diagnose overlijdt 85% van de patiënten en binnen 10 jaar overlijdt 90%. In Nederland is longkanker de dodelijkste vorm van kanker.

Symptoom:

Er is één symptoom dat je wel op tijd kan waarschuwen voor longkanker: een aanhoudend hoestje. Hoesten lijkt vaak erg onschuldig, al is het een van de eerste klachten bij longkanker. Veel mensen blijven te lang doorlopen met een aanhoudend hoestje. Dit is ook logisch, vaak wordt hoesten veroorzaakt door een verkoudheid. Als je last hebt van een hardnekkige hoest zonder dat je verkouden bent geweest, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Klachten bij longkanker:

  • hoesten, bijvoorbeeld een hardnekkige prikkelhoest die lang blijft
  • kortademigheid
  • piepende adem
  • pijn bij het inademen
  • vaak terugkerende longontsteking
  • aanhoudende heesheid zonder keelpijn
  • bloed in opgehoest slijm
  • zeurende pijn in de borststreek, rug, of in het gebied van de schouder

Bron: Longfonds, Volksgezondheidenzorg.info

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden