Afvallen op gewicht blijven na je dertigste, stofwisseling, metabolisme Beeld Getty Images
Afvallen op gewicht blijven na je dertigste, stofwisseling, metabolismeBeeld Getty Images

Het wordt helemaal niet moeilijker om op gewicht te blijven na je dertigste

De kans is groot dat je altijd hebt gedacht dat je in je jonge jaren kon eten wat je wilde, zonder dat in de spiegel of op de weegschaal te zien. Maar dat je sinds je de dertig bent gepasseerd ineens moet opletten wat je allemaal op je bord legt. Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat het niet aan je leeftijd ligt dat afvallen en op gewicht blijven moeilijker wordt met de jaren.

Huh?!

Voor het onderzoek werden 6400 mensen tussen de 8 dagen en 95 jaar oud gevolgd, afkomstig uit 29 landen.

Stofwisseling vertraagt pas na je zestigste

De snelheid van je stofwisseling verandert volgens onderzoekers niet tussen je twintigste en zestigste levensjaar. Pas daarna – na je zestigste dus – vertraagt je metabolisme en wordt het inderdaad moeilijker om niet aan te komen.

Invloed overgang op gewicht

Uit het onderzoek kwamen nog twee opvallende uitkomsten: de stofwisseling van mannen is niet sneller dan die van vrouwen. En de overgang zorgt er niet voor dat je meer aankomt.

Een van de onderzoekers, professor John Speakman van de universiteit van Aberdeen, zegt tegen BBC News: “Het meest verrassende is voor mij dat de stofwisseling tot je 60ste stabiel blijft. Een trager metabolisme is dus geen excuus meer om zwaarder te worden.”

Elk pondje gaat door het mondje

Volgens de onderzoekers komt het toch echt door je leefstijl dat je gedurende je leven wat extra kilo’s verzamelt. Waarschijnlijk ga je meer eten (of calorierijke voedsel tot je nemen) en beweeg je minder als je ouder wordt.

Afvallen? Werk aan je leefstijl

We weten nog niet of we het een teleurstellende conclusie vinden, omdat ons favoriete smoesje niet meer geldig is. Of dat we het bemoedigend vinden: we hebben het allemaal zelf in de hand.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je je goed voelt in je lichaam, gezond eet en lekker veel beweegt.

Dietist Wendy heeft de ultieme tip om te stoppen met snoepen:

Bron: BBC

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden