Deltavariant coronavirus Beeld Getty Images
Deltavariant coronavirusBeeld Getty Images

Hoe zorgelijk is de nieuwe deltavariant van het coronavirus?

De deltavariant van het coronavirus is aan een opmars bezig en wordt steeds vaker in Nederland aangetroffen. Moeten we ons zorgen maken?

Demi SchoenmakersGetty Images

De deltavariant van het coronavirus wordt steeds dominanter. Zo gaat de Portugese hoofdstad Lissabon vanaf 24 juni van geel terug naar oranje, vanwege de zorgwekkende opmars van de nieuwe variant daar. Experts gaan ervan uit dat de deltavariant uiteindelijk zelfs gaat overheersen. Dat betekent dat-ie de andere varianten van Covid-19 gaat verdringen. Maar hoe zit het met onze vaccins? Beschermen die ons wel tegen deze besmettelijke variant?

Zorgen om het najaar

Volgens het RIVM is de verwachting dat de deltavariant op korte termijn niet zal leiden tot hogere ziekenhuis- en ic-opnames. Zelfs niet met de aankomende versoepelingen. Wel maakt het RIVM zich lichtelijk zorgen over het najaar, als de deltavariant dominant wordt. Want het seizoenseffect kan zorgen voor weer meer besmettingen. Zo staat op de website: “De meer besmettelijke deltavariant kan dan tot een nieuwe golf van besmettingen leiden, aangezien dan nog niet iedereen in Nederland (volledig) is gevaccineerd.” Momenteel wordt onderzocht of de deltavariant naast besmettelijker ook ziekmakender is.

Vaccinatie is de beste bescherming

Volgens het RIVM beschermt een vaccinatie je tegen alle varianten van Covid-19, dus ook de deltavariant. De beste bescherming tegen het virus en deze besmettelijke variant is dus vaccinatie. Maar volgens viroloog Marion Koopmans is het dan wel belangrijk om hoe dan ook de tweede prik te halen. “De bescherming is wat minder goed tussen de twee vaccin-doses in”, zegt ze tegen RTL Nieuws.

Ongemerkt besmettelijk

Wat nog niet precies duidelijk is, is of de bescherming tegen de verspreiding van het virus hetzelfde zal zijn. Dat betekent dat je het virus wel mee kan brengen van vakantie, maar dat je er dankzij de vaccinatie zelf niet ziek van wordt. Het probleem is dat je dan besmettelijk kan zijn zonder dat je het merkt.

Hou je aan de regels

Volgens Koopmans hoeven mensen zich niet specifiek over de deltavariant zorgen te maken. “We hebben hoe dan ook een veel betere situatie dan vorig jaar zomer. Wat belangrijk is, is dat mensen zich blijven realiseren dat de pandemie wereldwijd niet over is.” En daar horen nu eenmaal nieuwe varianten bij. Let daarom goed op de adviezen wat betreft reizen en hou je aan de regels.

Zelfzorg bij corona: dit moet je wel en niet doen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM, RTL Nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden