Hooikoorts Beeld Getty Images
HooikoortsBeeld Getty Images

Hooikoorts alert

Hooikoorts-patiënten opgelet: door het warme weer nú al kans op klachten

Het is de hele week al genieten geblazen voor alle zonaanbidders. Maar dat mooie lenteweer heeft wel één nadeel: de hoge temperaturen luiden nu al het begin van het berkenpollenseizoen in. De kans op hooikoorts is hierdoor erg groot.

Demi SchoenmakersGetty Images

De natuur ligt momenteel zo’n drie tot vier weken voor, waardoor je misschien nu al flink moet niesen.

Van vochtig naar zonnig

Na een kletsnatte februarimaand hebben de bomen voldoende bodemvocht, waardoor ze met dit uitzonderlijk zonnige weer extra hard bloeien. De afgelopen weken zijn door de pollenmeetstations van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond al veel boompollen geteld van els, iep, populier, es en wilg.

Hooikoorts van berkenpollen

Vooral de els veroorzaakt momenteel veel klachten bij mensen. Door de warme start van het jaar komt deze week de berk in bloei, waardoor de eerste berkenpollen de lucht in waaien. Dat is erg vroeg voor de tijd van het jaar. Heb je een berkpollenallergie, dan raadt het LUMC aan op tijd te beginnen met het slikken van medicatie.

Temperatuur daalt

Het blijft nog even lekker weer. De temperatuur daalt een beetje, maar met 12 graden in het noorden tot 17 graden in het zuiden is het dit weekend nog altijd zacht voor de tijd van het jaar. Het blijft ook droog, waardoor het aantal pollen in de lucht toeneemt. Pas eind maart of begin april is er kans op regen, waardoor de lucht kan schoonspoelen.

Graspollenallergie

Ben je allergisch voor graspollen? Dan heb je geluk, want jij kan nog ongestoord genieten van het zonnige lenteweer. De zon en warmte zorgt ervoor dat het gras groeit, maar het gaat nog niet bloeien. Dat zal eind april of begin mei pas zijn.

Last van hooikoorts? Met deze 3 tips verminder je dat:

Bron: LUMC, Nature Today, Weeronline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden