Hooikoortspatiënten opgelet: vandaag wordt een graspollenpiek verwacht  Beeld Getty Images
Hooikoortspatiënten opgelet: vandaag wordt een graspollenpiek verwachtBeeld Getty Images

Gezondheid

Hooikoortspatiënten opgelet: vandaag wordt een graspollenpiek verwacht

Voor mensen met hooikoorts gaat het vandaag geen leuke dag worden. Vandaag begint de periode met de hoogste concentratie graspollen, wat betekent dat je klachten sterk kunnen toenemen. Hooikoortsexperts waarschuwen zelfs dat de piek extra heftig zal zijn dit jaar.

Erandi GodinezGetty Images

Niet iedereen zal er vandaag last van hebben, want niet iedereen is allergisch voor dezelfde soort pollen. Vooral mensen die last hebben van graspollen gaan het de komende dagen zwaar krijgen. Met name morgen is het afzien voor deze mensen.

Waarom zo heftig dit jaar?

De graspollenpiek is ieder jaar in mei, maar dit jaar lijkt de concentratie dus heviger te zijn. Volgens bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research heeft dat te maken met het natte voorjaar. “Een aantal jaren was het heel droog. Door de droogte waren er veel minder pollen in de lucht. Nu staat alles in bloei”, legt hij uit aan NOS.

Hooikoortspatiënten krijgen de volle laag

Wat ook niet meehelpt, is dat het voorlopig droog blijft. Regen kan hooikoortsklachten namelijk verminderen, maar juist nu tijdens het piekmoment is het droog. “Vorige jaren was er veel regen tijdens die piekdagen, toen zijn we eraan ontsnapt. De regen haalt de pollen uit de lucht en zo komen ze op de grond terecht. Maar deze keer krijgen hooikoortspatiënten de volle laag.”

Mondkapje en zonnebril

De grote vraag is nu natuurlijk, wat kun je tegen je klachten doen? Nu de pollenconcentratie zo hoog is, kun je het beste medicijnen gebruiken zoals antihistamine of corticosteroïden. Deze zijn verkrijgbaar via de huisarts. Daarnaast helpt het ook om binnen te blijven en je kleding niet buiten te laten drogen. Moet je toch de straat op? Dan kan een mondkapje en zonnebril verlichting bieden.

Hier ook wat tips van Dokter Rutger:

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden