Hou jij je telefoon zó vast? Dan liggen blessures op de loer
De kans is groot dat ook jij ontelbaar keer per dag je telefoon oppakt om even een appje sturen of gedachteloos te scrollen. Dat dit niet echt goed voor je mentale gezondheid is wisten we al, maar het kan dus ook impact op je fysieke gezondheid hebben.
De manier waarop je je telefoon vasthoudt kan namelijk zorgen voor nare blessures.
Hou jij je telefoon zo vast?
Ga eens na: hoe vaak per dag grijp jij naar je telefoon, bewust of onbewust? We kunnen er de klok op gelijk zetten dat dit niet op twee handen te tellen is. Maar ook belangrijk is de vraag hóe je je telefoon vasthoudt. Rust de onderkant van je telefoon op je pink en de achterkant op je wijsvinger en misschien je derde en vierde vinger - terwijl je duim al het scrollen doet?
Smartphonevinger
Dan hebben we slecht nieuws, want dit is niet erg bevordelijk voor je hand en kan zelfs pijnlijke klachten zoals verkrampte vingers, ontstoken vingers en stramheid in je gewrichten teweegbrengen. Er is dan ook een ware term voor in het leven geroepen, en dat is de ‘smartphonevinger’.
Waarschuwing op Twitter
Dit ‘foutieve’ telefoongebruik kan op den duur ook zorgen voor pijnlijke polsen en zere armen. Dat deze klachten op de loer liggen, kwam aan het licht door een tweet die viral ging afgelopen week, waarin gewaarschuwd wordt voor deze fysieke klachten.
I don’t know who needs to hear this but, when you’re using your phone, stop using your pinky as an anchor. It’s destroying your wrist and aggravating your ulnar nerve.
— MrsBundrige (@MrsBundrige) 18 oktober 2021
Bevestiging
Terwijl een luttele tweet - hoe vaak deze ook gedeeld wordt - niet echt betrouwbaar is, blijkt deze wel degelijk op feiten te berusten. Ben Lombard, lid van de Engelse vereniging van fysiotherapeuten, bevestigt aan Huffington Post dat deze klachten inderdaad op de loer kunnen liggen.
Compressie van de zenuw
“We hebben de neiging om onze telefoons vast te houden met de pink eronder om het gewicht van de telefoon te ondersteunen en onze pols naar binnen te draaien”, begint hij. “Dit kan compressie van de nervus ulnaris veroorzaken als het gedurende lange tijd wordt aangehouden.”
Lesje biologie
Even een lesje biologie: de nervus ulnaris is een van de drie hoofdzenuwen in je arm - hij loopt van binnenuit de elleboog en langs je binnenste onderarm naar je handpalm en pink. Precies deze zenuw kan bekneld raken bij langdurig strekken of langdurige druk door bijvoorbeeld je telefoon.
Hoe dan?
Deze waarschuwing is leuk en aardig, maar kunnen we er ook iets aan doen? Hoe kun je je telefoon dan beter vasthouden? Lobart benadrukt dat er eigenlijk geen andere oplossing is. “Uiteindelijk is er geen ‘optimale’ manier om je telefoon vast te houden”, zegt hij. “Maar probeer vooral de tijd op je telefoon te verminderen.”
Bron: Huffington Post