Vaccinaties Beeld Getty Images
VaccinatiesBeeld Getty Images

Hugo de Jonge: “Van de positief geteste mensen was 12% volledig gevaccineerd”

Van de mensen die afgelopen maand positief zijn getest op het coronavirus, heeft 12% bij het maken van de testafspraak aangegeven volledig te zijn gevaccineerd.

RedactieGetty Images

Van 26 juni tot en met 8 augustus zijn in Nederland 171.130 mensen positief getest.

Wel of niet gevaccineerd?

Van deze mensen was de grootste groep (71%) niet gevaccineerd. 12% Gaf aan volledig gevaccineerd te zijn. Dan blijft er nog 17% over. Zij waren deels gevaccineerd. Dat wil zeggen dat zij één prik hebben gekregen van een vaccin waarvan minstens twee doses nodig zijn voor een goede bescherming.

Tóch positief

Gevaccineerde mensen kunnen nog steeds besmet raken en het virus verspreiden. Zij worden echter zelden ernstig ziek. Het is niet bekend wannéér deze mensen hun tweede prik of eenmalige prik van het Janssen-vaccin hebben gekregen. Vaccins hebben de tijd nodig om goed te gaan werken. Daarom gaat de overheid er vanuit dat je pas twee weken na de laatste prik volledig gevaccineerd bent. Bij het Janssen-vaccin is dat vier weken. Het kan zijn dat de mensen die zeggen ‘volledig gevaccineerd’ te zijn, de laatste prik binnen die veertien dagen (of vier weken) hebben gekregen, waardoor ze nog niet volledig waren beschermd tegen het virus. Het is ook niet bekend welk vaccin deze mensen hebben gekregen.

De resultaten van het vaccineren en testen deelt demissionair minister Hugo de Jonge op Twitter. “Vaccineren werkt”, schrijft hij.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

Bron: RIVM, Twitter.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden