Huisarts Patrick brengt na overlijden ode aan de zorg met ontroerende brief 
 Beeld Getty Images
Huisarts Patrick brengt na overlijden ode aan de zorg met ontroerende briefBeeld Getty Images

Huisarts Patrick brengt na overlijden ode aan de zorg met ontroerende brief

Huisarts Patrick Albert overleed september vorig jaar op 64-jarige aan nierkanker. Een week voor zijn dood schreef hij een brief, waarin hij zijn waardering uitspreekt voor de zorg. “Zorg is geen productieproces.”

Ismay GijsenGetty Images

Zijn vrouw Monique en dochters Loes en Sophie lieten Patricks laatste woorden publiceren door De Limburger.

Administratieve rompslomp

Patrick werkte ruim twintig jaar als huisarts bij de praktijk Oppe Ruiver in de Limburgse plaats Reuver. Zijn dochter Sophie vertelt aan de nieuwssite dat haar vader een enorme passie had voor het vak, vooral voor de menselijke kant ervan. “Hij vond het heel fijn om met patiënten te werken”, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Het was voor de huisarts dan ook moeilijk dat er soms minder tijd was voor menselijk contact. Volgens Patrick waren zorgverzekeraars de boosdoeners. Met eigen ogen zag hij hoe de door hen veroorzaakte administratieve rompslomp het werk van artsen en andere deskundigen steeds moeilijker en onaantrekkelijker maakte. Ze maakte van de zorg ‘een kantoorbaantje’ en dat verontruste Patrick. “Hij was bang dat er in de toekomst niet meer genoeg mensen in de zorg zouden willen werken. En dat terwijl de zorg nu juist zo belangrijk is.”

Brief van huisarts Patrick

Voor zijn overlijden schreef Patrick daarom een brief, een ode aan de zorg. In de brief, die hij ‘De Engelen van de Zorg’ noemt, vertelt hij openhartig over de nierkanker en uitzaaiingen in zijn longen. Hij schrijft over de heftige pijnscheuten en de angst om te stikken, maar vooral over het belang van de zorg.

“De afgelopen weken heb ik zoveel zorg en liefde ervaren, dat ik het bijna niet kan bevatten. En daar wil ik het over hebben”, schrijft de huisarts. “Over de ambulanceverpleegkundige die mij gerust stelt en pijnverstilling toedient voor de hevige pijn in mijn nek. De eerste hulpverpleegkundige die mij behoedzaam klaar legt voor de CT-scan. Over de verpleegkundige die me wast, omdat ik door het laxeermiddel naast al die morfine spuitpoep krijg. Ongelofelijk hoe fijn het is om met een washandje gewassen te worden en je weer fris te voelen.”

Koester de zorg

Verder staat Patrick stil bij de ergotherapeut die samen met haar ‘dreamteam’ ervoor zorgde dat hij weer naar huis mocht. “Al deze liefdevolle zorg maakt dat ik me veilig en geborgen voel. Het is allemaal leuk en aardig wat wij dokters doen, maar zij doen het echte werk, zij helpen je door de onderzoeken en behandelingen heen. Koester deze zorg, bescherm ze tegen de managers die enkel en alleen op ‘efficiency’ sturen. Zorg is geen productieproces”, zo sluit hij zijn brief af.

De volledige brief lees je hier.

Bron: RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden