Internist waarschuwt voor trombose:
Internist waarschuwt voor trombose: "Boven de 35 jaar? Overweeg stoppen met de pil"Beeld Getty Images

Internist waarschuwt voor trombose: "Boven de 35 jaar? Overweeg stoppen met de pil”

Ben je boven de 35 jaar en slik je de anticonceptiepil? Dan zou je dit gebruik moeten heroverwegen, vindt internist-hematoloog Karina Meijer van het Groningen UMC. Zij waarschuwt voor het risico op trombose door gebruik van de pil.

RedactieGetty Images

De laatste tijd is het risico op trombose door verschillende coronavaccins veel in het nieuws geweest. Dit bracht ook het risico op trombose door de anticonceptiepil opnieuw ter sprake.

Internist waarschuwt voor de pil

“Vrouwen zouden wanneer ze de 35 gepasseerd zijn de pil samen met hun huisarts moeten heroverwegen. Er zijn namelijk heel veel goede alternatieven met minder risico’s”, aldus Karina Meijer in Radar. Ze legt uit dat het risico op trombose met de leeftijd stijgt en dat veel vrouwen dit niet weten. Het gebruik van de pil verdrievoudigt dit risico.

Kans op trombose

Hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je trombose krijgt. Volgens de internist-hematoloog loopt het risico op trombose bij vrouwen op tot een kans van 1 op de 1000. Doordat deze kans door gebruik van de anticonceptiepil verdrievoudigt is de kans voor pilgebruikers boven de 35 jaar 1 op de 333, volgens Karina Meijer. Ze benadrukt dat dit risico vermijdbaar is.

Huisartsen

Oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl staat achter deze boodschap en vult aan: “Het is eigenlijk al een decennium lang bij huisartsen bekend dat deze pillen zorgen voor een nog hoger risico op trombose maar alsnog worden ze nog steeds meegegeven.”

Verschil met vaccin

Volgens Karina Meijer heb je, wanneer je boven de 35 jaar bent en de pil slikt, een kans van 1 op 333 op trombose. Bij het coronavaccin van AstraZeneca werd deze kans vastgesteld op 1 op de 50.000. Een enorm verschil, maar het is wel goed om te weten dat het bij beide om een ander type trombose gaat. Bij vaccins gaat het om VITT, een auto-immuunziekte. Bij de pil gaat het om veneuze trombose.

Veneuze trombose

Veneuze trombose door de pil ontstaat als volgt: aders vervoeren bloed van en naar je hart. In je aders zitten kleppen. Als een van deze kleppen niet goed functioneert, stroomt het bloed niet goed door en ontstaat er een stolsel. Dit is trombose. Bij 30% tot 40% van de gevallen laat dit stolsel los en komt het in de longen terecht, waar het een bloedvat kan verstoppen. Dit zorgt voor minder zuurstof en een benauwd gevoel.

Dit zijn de mogelijke oorzaken van een trombosebeen

Bron: Radar. Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden