Bruisend water gebit Beeld Getty Images
Bruisend water gebitBeeld Getty Images

Is bruisend water slecht voor je gebit?

Het is algemeen bekend dat zoete frisdranken niet goed zijn voor je gebit. Een glas bruisend water lijkt dan een verstandige keuze. Of toch niet?

Frisdranken bevatten veel voedingszuren die tanderosie kunnen veroorzaken. Tanderosie wil zeggen dat het tandglazuur oplost door de zuren uit de dranken. Als je hier veel van drinkt, kan het glazuur zelfs helemaal verdwijnen. Maar hoe zit het eigenlijk met bruisend water?

PH-waarde

Elke koolzuurhoudende drank, waaronder bruisend water, bevat zuren. Als je iets zuurs of iets zoets eet of drinkt, daalt de pH-waarde in je mond naar een zuurdere waarde. Dit is op een schaal van 0 tot 14, waarbij 0 heel zuur is en 14 ‘basisch’ wordt genoemd. Een pH-waarde rond de 7 is normaal.

Schade aan je gebit

Wanneer je zuren binnenkrijgt, zal je speeksel de gedaalde pH moeten neutraliseren. Hoe zuurder het product, hoe langer het neutraliseren duurt en dus ook hoe meer schade wordt aangebracht aan je gebit.

Bruisend water

Over het algemeen heeft bruiswater geen negatieve effecten op je gebit. “In bruiswater zit wel koolzuur, maar dit is vele malen minder zuur dan bijvoorbeeld cola of sinaasappelsap”, legt Dagmar Else Slot uit aan Radar. Zij is hoogleraar preventie in de mondzorg bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Volgens haar is naast het soort zuur ook de kwaliteit van je speeksel van belang. “Voor bruiswater heeft je speeksel relatief gezien niet veel tijd nodig om dit te neutraliseren. Het is dus lang niet zo erosief als bijvoorbeeld cola of sinaasappelsap.”

Met mate

Toch kun je beter niet de hele dag door bruisend water drinken. Hoe meer je ervan drinkt, hoe schadelijker het kan zijn. Verruil een glas spa rood daarom eens voor een glas plat (kraan)water. Daarnaast is het beter om het in één keer op te drinken dan dat je er de hele dag mee doet. “Hetzelfde als dat je een zakje snoep beter gelijk op kunt eten dan verspreid over de dag”, zegt Slot.

Pas op voor waters met een smaakje

Wat volgens haar vooral een ‘gevaarlijk’ drankje is voor je tanden, is water waar smaakstoffen aan toe zijn gevoegd. Vooral in siroop zit veel suiker. Ook water met citrussmaak of iets dergelijks hebben vaak een hoger zuurgehalte.

Last van gevoelige tanden? Dit kun je er volgens mondhygiënist Maud tegen doen:

Bron: Radar, Mouth healthy.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden