Kauwgom Beeld Getty Images
KauwgomBeeld Getty Images

Is kauwgom slecht voor je spijsvertering?

Kauwgom: het houdt je adem fris en je tanden schoon. Er wordt zelfs beweerd dat het goed is voor je spijsvertering. Maar is dat wel zo?

Demi SchoenmakersGetty Images

Ook zou het kauwen op kauwgom je lichaam helpen met het verteren van voedsel. Klopt dit of is het een fabeltje? We zochten het voor je uit.

Wat zit er in kauwgom?

Kauwgom is snoepje gemaakt van een zachte, rubberachtige substantie dat is ontworpen om te kauwen. Je slikt een kauwgom dus niet door, zoals dat je bij ander snoepgoed wél doet. Kauwgom bestaat over het algemeen uit de volgende basisingrediënten:

  • Gom - dit is de niet-verteerbare, rubberachtige basis die wordt gebruikt om de kauwgom zijn taaie kwaliteit te geven.
  • Hars - dit wordt meestal toegevoegd om de kauwgom te versterken en om de gom bij elkaar te houden.
  • Vulstoffen - Deze worden gebruikt om de gom textuur te geven. Voorbeelden zijn calciumcarbonaat of talk.
  • Conserveermiddelen - deze worden toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. De meest populaire keuze is een organische verbinding genaamd gebutyleerd hydroxytolueen (BHT).
  • Weekmakers - deze worden gebruikt om vocht vast te houden en te voorkomen dat de kauwgom verhardt. Ze kunnen wassen zoals paraffine of plantaardige oliën bevatten.
  • Zoetstoffen - rietsuiker, bietsuiker en glucosestroop zijn populaire zoetstoffen. Suikervrije gommen gebruiken suikeralcoholen zoals xylitol of kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam.
  • Aroma’s

Voordelen van kauwgom

Bovenstaande ingrediënten in kauwgom zijn veilig voor mensen om te consumeren. Bovendien heeft het kauwen zelfs verrassende voordelen voor je mentale- en fysieke gezondheid:

Geheugen en gevoel

Verder hebben onderzoeken aangetoond dat het kauwen op kauwgom tijdens het uitvoeren van taken verschillende aspecten van de hersenfunctie kan verbeteren. Waaronder alertheid, geheugen, begrip en besluitvorming. Uit een andere studie blijkt overigens dat studenten die kauwgom kauwden minder angst, stress en depressie ervoeren.

Frisse adem en bescherming van je tanden

Het kauwen van suikervrije kauwgom kan je tanden helpen te beschermen tegen gaatjes. Uit onderzoek blijkt dat kauwgom gezoet met de suikeralcohol xylitol effectiever is bij het voorkomen van tandbederf dan andere suikervrije kauwgom. En wist je dat je adem hier echt beter door gaat ruiken? De xylitol voorkomt namelijk de groei van bacteriën.

Spijsvertering

Nee, kauwgom helpt je lichaam niet met het verteren van voedsel. Wél helpt het je spijsvertering op gang te komen, blijkt uit onderzoek. Tijdens het kauwen wordt de aanmaak van speeksel namelijk bevorderd. Daarnaast krijgen je darmen een signaal van je hersenen dat er eten aankomt, dus maken je darmen zich klaar om dit te verwerken. Kortom: door te kauwen houd je je spijsvertering voor de gek.

Buikpijn van kauwgom

Maar niet iedereen profiteert van de voordelen van kauwgom. Vooral mensen die last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) moeten hiermee oppassen. Suikervrije kauwgom bevat namelijk FODMAP’s, die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken bij mensen met PDS.

Mocht je PDS hebben en tóch graag kauwgom willen eten, ga dan voor een variant zonder xylitol. Je kunt dan kiezen voor een kauwgom die is gezoet met de caloriearme zoetstof stevia.

Oeps! Dit is de beste manier om kauwgom uit je kleding te krijgen:

Bron: Gezondleven.be, Healthline, Bedrock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden