Van Dissel Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Van DisselBeeld Brunopress/Patrick van Emst

Jaap van Dissel: “Omikronvariant kan in potentie leiden tot ruim 100 ic-opnames per dag”

Jaap van Dissel heeft een uitspraak gedaan over zijn verwachtingen omtrent de ontwikkeling van de Omikronvariant. Volgens de OMT-voorzitter kan de variant leiden tot ruim 100 ic-opnames en 600 ziekenhuisopnames per dag.

RedactieBrunopress/Patrick van Emst

Dat deed hij uit de doeken in de Tweede Kamer woensdagmorgen.

‘Niet geruststellend’

In de Tweede Kamer besprak Jaap van Dissel samen met Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) de huidige gang van zaken. Hij noemt de ontwikkeling van de Omikonvariant ‘niet geruststellend’. Van Dissel verwacht dat omikron in januari voor de helft van alle besmettingen kan zorgen.

Boostervaccin

Het boostervaccin is volgens de OMT-voorzitter wel werkzaam. Hij verwacht dat het het aantal besmettingen in de toekomst flink kan dempen. Boosteren is dus echt nodig aldus van Dissel. Volgens hem zijn twee vaccinaties niet werkzaam, en werkt het AstraZeneca vaccin al helemaal niet tegen deze variant.

Data

Van Dissel legde uit dat hij zijn voorspellingen over de hoge aantallen ziekenhuisopnames baseert op onderzoeken vanuit Groot-Brittanië. “Als omikron minder ziek maakt dan delta, worden de data beter. Maar het is wel een scenario waar we rekening mee moeten houden.” Maar, stelt besloot hij: “We weten nog een hele hoop niet, dingen die we wel willen weten.”

Boostervaccin

Eerder werd al bekend dat mensen geboren in 1960 en 1961 nu een afspraak kunnen inplannen bij de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst voor een corona boostervaccinatie. De COVID-19-boostervaccinatie kun je halen vanaf drie maanden na de laatste vaccinatie uit de COVID-19-basisserie.

Al mondkapjes-moe? In het kader van de duurzaamheid en de hygiëne is het een goed idee om de stoffen exemplaren na gebruik niet meteen weg te gooien, maar te desinfecteren. Dat doe je eenvoudig en snel op deze manier.

Bron: AD

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden