PREMIUMpsychologie

Joie de vivre: waarom geluk écht in kleine dingen zit

Joie de vivre: waarom geluk écht in kleine dingen zit Beeld Sanne Tulp
Joie de vivre: waarom geluk écht in kleine dingen zitBeeld Sanne Tulp

Hoewel levensgeluk voor iedereen iets anders is, kunnen we het elke dag ervaren. En wie openstaat voor een dagelijkse dosis joie, heeft daar een leven lang plezier van. Klinkt als: kleine moeite, groot plezier!

Liesbeth SmitSanne Tulp

Radio-dj Patrick Kicken (48) had zo ongeveer alles. Een goedbetaalde baan bij 3FM en Radio Veronica, een mooi huis, dure auto, knappe vriendin en verre vakanties. En toch had hij nergens meer plezier in, met meerdere burn-outs tot gevolg. Kicken: “Er kwamen steeds meer irritaties en conflicten met anderen, ik had last van stress en oorsuizen, mijn relatie ging uit en ik verloor mijn baan. Het was crisis in mijn leven. Achteraf denk ik dat dat precies was wat ik nodig had. In de periode die daaraan voorafging, was ik de verbinding met mijzelf verloren – en daarmee de verbinding met mijn levenskracht. Of oerbron, zo je wilt.”

null Beeld

Positieve gezondheid

Terwijl het precies die verbinding is waaruit een fijne levensenergie ontstaat. Joie de vivre noemen de Fransen dat, wat staat voor een gemoedstoestand van vitaliteit, plezier en zingeving. Wie het heeft, straalt dat uit en draagt het over. Wie het kwijt is, voelt zich mistroostig, mat en in het slechtste geval depressief. Die problemen beginnen vaak met een onbalans, zegt coach en trainer Jan Stevens daarover op de site desteven.nl. Bijvoorbeeld door anderen te mijden omdat ze te veel energie kosten of door ze juist veel invloed op ons leven te geven. Onbalans kan ook komen door een verstoorde relatie met je lichaam en geest (weinig bewegen, verkeerde voeding en/of slaap) of te veel ‘in het hoofd zitten’ (gevoel uitschakelen en/of veel wegredeneren). Dan ligt stress op de loer, met alle vervelende gevolgen van dien. Hoe vind je in zo’n geval weer wat joie de vivre terug? En vooral: wat levert dat ons op?

null Beeld

Een recept voor meer levensenergie bestaat niet, maar een positieve houding is wel een begin. Daarvoor moet je soms eerst leren accepteren wie je bent en wat op dit moment in je leven speelt. Gedragskundige Carolien Thijssen van coachingpraktijk Open-Focus spreekt geregeld cliënten van alle leeftijden die zoekend zijn naar hun bestemming, hun ‘pad’. “Er is niet altijd een grote levenscrisis nodig, een keerpunt kan ook vanuit een mildere situatie ontstaan. Ieder mens is een ‘padloper’ in het leven, en we zijn allemaal slim en veerkrachtig genoeg om onszelf opnieuw op te bouwen als dat nodig is.”
Daarbij helpt het dat de tijdsgeest ook anders naar stress, zingeving en welzijn kijkt. Zo richt de stroming van positieve gezondheid zich niet op ziekte, maar op een betekenisvol leven waarin mensen centraal staan. Thijssen: “Daar horen soms fysieke en mentale uitdagingen bij, maar ook preventie, zoals je energie bewaken en jezelf op tijd met anderen verbinden en uiten. Dat is in deze solistische tijd soms een hele kunst, maar het is dé sleutel naar meer levensplezier.” “Dat geldt ook voor dicht bij jezelf en je gevoel blijven én luisteren naar wat die ons vertellen”, zegt Patrick Kicken.

null Beeld
 • Manon: “Mijn rondjes met de hond en de natuur langzaam zien veranderen.”
 • Hanneke: “Mijn stamppot uit de pan eten met een vork.”
 • Anita: “Verstoppertje spelen met mijn kleinzoon.”
 • Felice: “Autorijden, vooral omdat ik heel lang over mijn rijbewijs heb gedaan.”
 • Cindy: “Tekenfilms kijken uit mijn jeugd.”
 • Ria: “Wakker worden naast mijn grote liefde die ik op mijn 69e leerde kennen.”
 • Charlotte: “Mijn blije-dingen-pot waar ik het hele jaar briefjes in stop die ik aan het eind van het jaar teruglees.”
 • Monique: “De radio keihard aan en door de kamer dansen.”
 • Vivian: “Zingen! Heerlijk om energie te krijgen.”
 • Suraya: “De herinnering aan mijn overleden vader.”
 • Judith: “Door het bos struinen en eekhoorns spotten.”
 • Anika: “Cabaret kijken en dan heel hard lachen.”
 • Fernanda: “Hoelahoepen, dan voel ik me weer een kind.”
 • Erika: “De fluitende vogels in de ochtend.”
 • Laura: “Mijn ochtenddip in natuurwater, zomer én winter.”
 • Anika: “Reisboeken lezen, zo kan ik heel vaak een beetje op reis.”
 • Amanda: “Gedichten schrijven, voor mezelf en anderen.”
 • Eveline: “Een podcast luisteren tijdens huishoudelijke klusjes.”
null Beeld

Tijdens en na zijn crisis sprak hij veel mensen over geluk en zingeving in zijn zeer succesvolle podcast Leven zonder stress. “Die gesprekken verliepen moeiteloos, omdat ik het heel leuk vind om te doen. Het geheim van geluk zit dan ook in die ‘moeiteloze zelf’, niet in iets wat je moet zoeken of vinden. Ons hoofd kan geluk heel erg in de weg zitten omdat het problemen bedenkt die er niet zijn. Alsof je fijn voelen iets is dat we moeten ‘verdienen’ of buiten ons om bestaat. Dat ongeluk praten we elkaar ook aan: in reclames horen en zien we de hele dag wat we nét niet genoeg hebben. Onze samenleving draait om meer-meer-meer, terwijl ik erachter ben gekomen dat we gelukkig geboren worden. Daarvoor hoeven we maar naar kinderen te kijken. Die levenslust zit nog steeds in ons als we volwassen zijn. Vergelijk het maar met de zon: ook als er wolken voor hangen, straalt hij nog steeds. Je moet er alleen op leren vertrouwen dat dat echt zo is.”

null Beeld

Het is niet altijd nodig om professionele hulp te zoeken om aan een leuk(er) leven te bouwen. Zelf kunnen we ook al veel doen, en dat is makkelijker dan het lijkt. Zo koopt schrijver en blogger Jelle Hermus van leuker leven-platform sochicken.nl soms zomaar een cadeautje voor iemand anders. Geven maakt hem net zo gelukkig als ontvangen. Gedragswetenschapper Ben Tiggelaar houdt elke dag een uurtje vrij in zijn agenda voor onverwachte leuke dingen én om de stress buiten de deur te houden. Wie zegt dat spelen alleen voor kinderen is? Touwtjespringen, films of documentaires kijken, in modderplassen stampen, een duik in de zee of een vrolijk deuntje fluiten kost niets en zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Net als wekelijks een vaste fijne dingen-dag inplannen met leuke mensen, af en toe taartjes halen, op een vrije ochtend door een museum slenteren of eindeloos in kookboeken bladeren.

LEES & LUISTER

Boeken
De kunst van goed leven – 52 simpele levenstechnieken voor geluk, Rolf Dobelli
Steeds leuker – schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven, Jelle Hermus
Leven zonder stress – een nuchtere gids voor geluk, Patrick Kicken

Podcasts
Leven zonder stress (Patrick Kicken)
Hay House Radio, Nothing Much Happens (Engels)
Omdenken

Apps
Headspace
VGZ Mindfulness, coach app
Enliven (dagelijks inspirerende quotes)

Websites
mijnpositievegezondheid.nl
sannyzoektgeluk.nl
sochicken.nl

Grote gevolgen

In de podcast Things I forgot were good for me van Radha Modgil en Giles Paley-Phillips worden wekelijks talloze van dat soort tips besproken vol plezier: van de helende kracht van huisdieren tot hobby’s als tuinieren, van gedichten schrijven tot je fantasie gebruiken en van wild door de huiskamer dansen tot in een regenbui staan op een warme dag. “Levenslust zit vaak in kleine dingen en in weggaan bij maakbaarheid”, zegt gedragsdeskundige Thijssen. “Stel jezelf eens de vraag: wanneer heb ik voor het laatst iets voor het eerst gedaan?, en ga op onderzoek uit.”
Die focus op kleine dingen kan grote gevolgen hebben, merkte Patrick Kicken. “Sinds ik niet meer te veel vooruitkijk, ben ik veel onverstoorbaarder geworden. Als ik onrustig ben, verleg ik de aandacht graag van mezelf. Dan doe ik iets liefs voor een ander of ga ik een documentaire kijken. Het klinkt heel cliché, maar geluk zit niet in wat je doet of hebt, maar in wie je bent. Belangrijke dingen als plezier, liefde en geluk kom je niet halen in het leven. Die neem je zelf mee.”

null Beeld
 • Stretch elke ochtend 5 minuten in stilte om het lichaam wakker te maken. • Laat na het opstaan de telefoon een uur uit en neem regelmatig een pauze van social media. • Kook met zorg en eet met aandacht én met anderen, aan een mooi gedekte tafel.Reizen geeft nieuwe inzichten en ervaringen, óók in eigen land. Kijk eens op anwb.nl, droomplekken.nl of stopandstare.nl • Creatief bezig zijn geeft ruimte in het hoofd. Leer geregeld iets nieuws. • Zet kleding, ongebruikt spul, op Marktplaats of breng het naar de kringloop, voor wat ruimte in huis én hoofd.Noteer elke dag wat zorgen baart en leg dat lijstje weg om de zorgen te ‘parkeren’. • Anderen helpen is fijn voor die ander én je gaat er jezelf ook beter door voelen. • Zeg eens wat vaker nee. • Maak eens een praatje met een vreemde: leuk en verrassend makkelijk. • Zet recht wat rechtgezet moet en kan worden – doe dat vandaag nog. Zoek de vrolijkheid op via films, cabaret, comedyseries, muziek en/of (strip)boeken. • Geef jezelf en anderen eens een schouderklopje.
null Beeld

Styling: Ilona Jongepier

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden