Kaliumtekort: dit zijn de symptomen en zó vul je het aan
Een kaliumtekort kan voor problemen zorgen, het mineraal is één van de zeven essentiële mineralen die je lichaam nodig heeft. Aan deze symptomen kun je een kaliumtekort op tijd herkennen.
Eerder schreven we al over de symptomen en het aanvullen van een magnesium- en ijzertekort. Wanneer heb je een kaliumtekort en hoe herken je dat?
Kalium in het kort
Kalium is een belangrijk mineraal dat veel functies heeft. Zo helpt het bijvoorbeeld bij het reguleren van spiersamentrekkingen, het behouden van een gezonde zenuwfunctie en het reguleren van je vochtbalans.
Toch krijgen veel mensen niet genoeg kalium binnen. Dit komt waarschijnlijk door het Westerse dieet, dat veelal uit bewerkte voedingsmiddelen bestaat. Om voldoende kalium binnen te krijgen moet je veel plantaardig voedsel eten zoals fruit, groenten, bonen en noten.
Je nieren regelen het kaliumgehalte in je bloed. Een overschot wordt via de nieren afgevoerd en uitgeplast en bij een tekort houdt het lichaam zoveel mogelijk kalium vast.
Volwassenen hebben dagelijks 3.500 milligram (mg) aan kalium nodig. Je hebt een kaliumtekort wanneer je bloedkaliumspiegel lager is dan 3,1 millimol per liter. Dit zegt je waarschijnlijk helemaal niets. Daarom is het belangrijk voornamelijk naar de symptomen van een tekort te kijken. Via een bloedtest kan worden gekeken of er sprake is van een tekort of juist een teveel aan kalium.
Symptomen kaliumtekort
Kaliumtekort wordt ook wel hypokaliëmie genoemd. Er zijn verschillende symptomen waarvan je last kunt hebben als je te weinig kalium binnenkrijgt. We zetten ze op een rijtje:
- Zwakte
- Vermoeidheid
- Spierzwakte
- Spierkrampen
- Verminderde eetlust
- Opgeblazen gevoel
- Constipatie
- Abnormale hartslag
- Ademhalingsproblemen
- Tintelingen en gevoelloosheid
- Vaak plassen (polyurie)
- Hoge bloeddruk
- Misselijkheid
Heb je last van één of meerdere van deze symptomen en denk je een kaliumtekort te hebben? Maak dan een afspraak bij je huisarts, die kan je vast en zeker verder helpen.
Oorzaken en gevolgen kaliumtekort
Een kaliumtekort kan ontstaan na hevig braken of ernstige diarree. In dat geval is er niet zoveel aan de hand, aangezien dit tekort zo weer wordt aangevuld. Mocht je dagelijks last hebben van bovenstaande symptomen? Dan is er meer aan de hand.
Hypokaliëmie wordt zelden veroorzaakt door alleen een voedingstekort. Meestal heeft een tekort te maken met verschillende factoren, waaronder:
- Vochtverlies
- Eetstoornissen
- Ondervoeding
- Gebruik van bepaalde medicijnen
- Medische aandoening, zoals nierfalen of nieraandoeningen
- Chronische diarree (door bijvoorbeeld prikkelbare darmaandoeningen of infecties)
- Syndroom van Cushing
- Hyperaldosteronisme
- Hypomagnesiëmie
- Refeeding syndroom
- Het eten van extreem veel drop
- Overmatig zweten
Wanneer je te weinig kalium binnenkrijgt, kan je lichaam niet genoeg glycogeen en eiwitten aanmaken. Dit zorgt ervoor dat je minder energie hebt. Ook kun je een hoge bloeddruk hebben en kunnen je spieren gaan samentrekken.
Kalium in voeding
Bij een kaliumtekort is het belangrijk alleen kaliumtabletten te gebruiken in overleg met de arts. Het nuttigen van kaliumrijke producten is ook een prima oplossing. Een eventueel overschot aan kalium kan ontstaan als de nieren niet optimaal functioneren. Het gevaarlijke is dat een aantal symptomen van een overschot aan kalium overeenkomt met die van een tekort. Een overschot aan kalium kan namelijk ook spierzwakte of hartritmeproblemen tot gevolg hebben. Het gevaarlijke aan een kaliumoverschot is dat je er zelfs een hartstilstand van kunt krijgen. Slik dus nooit zomaar kaliumtabletten.
Met gezonde en gevarieerde voeding kun je een kaliumtekort voorkomen. Zorg dus dat je voldoende groenten, fruit, zuivel en volkorenproducten eet. Zoals je net al kon lezen hebben volwassenen dagelijks 3.500 milligram (mg) aan kalium nodig. Deze voedingsmiddelen kun je kaliumwaardes een boost geven:
- Avocado (gemiddeld) - 975 milligram
- Banaan (gemiddeld) - 487 milligram
- Kiwi (100 gram) - 312 milligram
- Aardappel (gemiddeld) - 515 milligram
- Spinazie (100 gram) - 466 milligram
- Witte bonen (100 gram) - 389 milligram
- Linzen (100 gram) - 369 milligram
- Zwarte bonen (100 gram) - 355 milligram
- Wortel (100 gram) - 320 milligram
- Spruitjes (100 gram) - 317 milligram
- Donkere chocolade (100 gram 75% cacao) - 715 milligram
- Biefstuk (100 gram) - 561 milligram
- Zalm (100 gram) - 455 milligram
- Halfvolle melk (200 milliliter) - 320 milligram
Eet je veel vitamine C om je weerstand te verhogen? Dan wil je deze video wel even zien:
Bron: Healthline, Medical news today