Paper-art Hoofdpijn Beeld Getty Images
Paper-art HoofdpijnBeeld Getty Images

Krijg jij vaak hoofdpijn vlak voordat het gaat onweren? Dít is hoe dat komt

Je kunt er donder op zeggen: vlak voordat de onweer losbarst, krijg jij barstende koppijn. Veel mensen hebben dit, maar hoe komt het toch?

Tara StokdijkGetty Images

Is er vanavond onweer voorspeld? Dan zie jij de bui al hangen: je krijgt last van je hoofd. Dat zit niet tussen je oren: er is een verklaring voor!

Hoofdpijn voor onweer

Sterker nog: onderzoek heeft aangetoond dat dit heel vaak voorkomt. De University of Cincinnati College of Medicine deed hier een aantal jaren geleden onderzoek naar. Het resultaat? Hun onderzoeksdeelnemers meldden 35 tot wel 45 procent meer hoofdpijnaanvallen op dagen waarop het onweerde.

Luchtdruk

De oorzaak? Quest vroeg meteoroloog Yannick Damen van Weeronline wat deze zou kunnen zijn. “Het zou weleens iets met de verandering in luchtdruk te maken kunnen hebben. Vlak voor een bui schiet de luchtdruk omhoog", laat hij weten.

Net als in het vliegtuig

Pijnlijke luchtdrukverschillen, dat herken je misschien wel vanuit het vliegtuig. Veel mensen krijgen tijdens het vliegen last van hoofdpijn door verandering in luchtdruk bij het dalen en opstijgen. Bij een onweersbui is dit vergelijkbaar, maar wel veel minimaler.

Elektromagnetische velden

Quest noemt ook een andere oorzaak voor hoofdpijn bij onweer: de elektrische stroompjes die door ons brein gaan, zouden kunnen worden beïnvloed door de elektromagnetische velden die ontstaan bij onweer en dat zou hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Andere oorzaken

Daarnaast zijn er nog een aantal andere elementen die kunnen meespelen, zoals de snelle verandering van temperatuur, de hoeveelheid vocht in de lucht, en de deeltjes ozon- en stikstofgassen die door onweer uit de atmosfeer naar beneden suizen.

Last van hoofdpijn? Dit is wat je moet weten

Bron: Quest.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden