Kan ik als volwassene ook het RS-virus krijgen, en is het gevaarlijk? Beeld Getty Images
Kan ik als volwassene ook het RS-virus krijgen, en is het gevaarlijk?Beeld Getty Images

Gezondheid

Kun je als volwassene ook het RS-virus krijgen?

Het is je vast niet ontgaan dat het RS-virus momenteel flink rondgaat. Er zijn ontzettend veel besmettingen en de kinder-ic’s liggen vol. Maar hoe zit het nu eigenlijk precies met het RS-virus, kun je dit bijvoorbeeld ook als volwassene krijgen? En op welke symptomen moet je letten?

Erandi GodinezGetty Images

Het RS-virus staat voor Respiratoir Syncytieelvirus, ook wel afgekort tot RSV. Het RS virus veroorzaakt infecties van de luchtwegen, zoals neus, keel, luchtpijp en longen.

Wat is het RS-virus en wat zijn de symptomen?

Afhankelijk van de ernst van de infectie lopen de klachten uiteen van neusverkoudheid tot een ernstige benauwdheid. Sommige kinderen krijgen ook koorts of oorpijn. Het virus duikt vooral op in de periode van oktober tot maart.

Kun je het RS-virus als volwassene ook krijgen?

Nu denk je misschien dat het RS-virus alleen kinderen te pakken kan krijgen, maar dat is niet het geval. Ook volwassenen kunnen het virus oplopen, maar gelukkig niet in zo’n hevige vorm. “Je kunt jaarlijks opnieuw besmet raken, ook als je het als kind al hebt gehad. Je krijgt dan gewoon een luchtweginfectie”, zo legt Harald Wychgel, woordvoerder van het RIVM aan RTL Nieuws uit.

Ouderen zijn overigens een uitzondering. Voor hen kan een besmetting ernstiger zijn. “Als je wat kwetsbaarder bent door bijvoorbeeld ander onderliggend lijden, loop je meer risico. Dat geldt ook voor volwassenen met onderliggende hart- of longaandoeningen”, aldus Harald.

Bron: Longfonds, RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden