Hartkloppingen Beeld Getty Images
HartkloppingenBeeld Getty Images

gezondheid

Last van hartkloppingen? Dít kun je dan het beste doen

Tijdens het sporten of vlak voor een spannend moment kan je hart ineens sneller kloppen dan normaal. Dan zijn hartkloppingen niet zo gek. Meestal zijn ze onschuldig, maar hoe weet je of er iets mis is?

Demi SchoenmakersGetty Images

Bij hartkloppingen voelt alsof je hart een slag overslaat of juist een extra slag (of slagen) maakt.

Onschuldig of gevaarlijk?

Sommige hartkloppingen zijn onschadelijk en verdwijnen vanzelf zonder behandeling. In andere gevallen kunnen ze wijzen op een ernstige aandoening. Hoe herken je nu de ‘gevaarlijke’ hartkloppingen?

Oorzaken van hartkloppingen

Hartkloppingen zijn meestal een normale reactie van het lichaam op bepaalde prikkels. Mogelijke oorzaken van hartkloppingen zijn:

 • Inspannende oefening, zoals sporten
 • Overmatig gebruik van cafeïne, alcohol of drugs
 • Roken
 • Spanning
 • Slaapgebrek
 • Angst of paniek
 • Uitdroging
 • Een zware maaltijd
 • Verblijf in de bergen

Hartkloppingen door stress

Hartkloppingen door stress kunnen soms heel beangstigend zijn, maar zijn gelukkig in de meeste gevallen volstrekt ongevaarlijk. Wel is het belangrijk om de hoeveelheid stress te verminderen.

Bij een stressvolle gebeurtenis heeft je hartspier extra zuurstof nodig. Dit kan op den duur gevaarlijk zijn, omdat bloedstolsels zich dan sneller kunnen vormen. Hierdoor heb je een grotere kans op pijn op de borst (angina pectoris) of een hartinfarct. Ook kan hevige stress hartritmestoornissen veroorzaken, vooral bij mensen die erfelijke aanleg hebben.

Medische oorzaken

Gelukkig zijn hartkloppingen vaak ongevaarlijk, maar hou het wel in de gaten. Ze zouden namelijk kunnen wijzen op een onderliggende ziekte, zoals:

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Hartkloppingen komen veel voor. Gaan de hartkloppingen binnen enkele minuten over en heb je verder geen klachten? Dan zijn ze misschien onschuldig en hoef je je geen zorgen te maken. Een bezoek aan de huisarts is dan vaak niet nodig.

Als je eerder bent gediagnosticeerd met een hartprobleem, is het daarentegen wél verstandig om altijd medische hulp te zoeken. Ook als de hartkloppingen gepaard gaan met de volgende symptomen, kun je beter contact opnemen:

 • Duizeligheid of flauwvallen
 • Verlies van bewustzijn
 • Verwardheid
 • Misselijkheid of bleek zien
 • Moeite met ademhalen
 • Overmatig zweten
 • Pijn, druk of beklemming bij je borst
 • Pijn in je armen, nek, borst, kaak of bovenrug
 • Een hartslag van meer dan 100 slagen per minuut in rust
 • Kortademigheid

Heb je regelmatig last van hartkloppingen zonder een duidelijke oorzaak? Maak dan een afspraak bij je huisarts en vraag of hij of zij je hartritme controleert.

Wat kun je zelf doen bij hartkloppingen?

Hoesten

Een effectieve en simpele manier om je normale hartritme snel te herstellen is om een paar keer te hoesten. Door het hoesten bouw je druk op in je borst. Daardoor krijg je je onregelmatige hartslag weer in het gareel.

Ontspannen

Als je veel last hebt van (onschuldige) hartkloppingen, dan is het verstandig om minder koffie en alcohol te drinken. Stop daarnaast ook met roken. Probeer ook zoveel mogelijk te ontspannen. Onderneem iets wat je tot rust brengt. Doe bijvoorbeeld een ontspanningsoefening, meditatie of yoga. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker gaan wandelen of sporten.

Logboek

Probeer te ontdekken wat nu precies de triggers zijn. Op die manier kun je ze proberen te vermijden. Houd een logboek bij en noteer wanneer je hartkloppingen krijgt, wat voor activiteiten je die dag hebt gedaan en schrijf ook op wat je die dag hebt gegeten en gedronken.

De overgang

Lig jij wel eens ’s nachts in bed en begint je hart fanatiek te kloppen of slaat zelfs een slag over? Zo’n 70 tot 80% van de vrouwen heeft tijdens de overgang last van opvliegers en nachtelijk zweten, maar ook van hartkloppingen.

Hormonale disbalans

Die hartkloppingen ontstaan door de disbalans in je hormoonhuishouding. Het hormoon oestrogeen heeft bijvoorbeeld een effect op de kransslagader. Als het oestrogeenniveau hoog is, wordt de ader wijder en bij een laag oestrogeen trekt hij juist samen. Schommelingen in je oestrogeenlevels kunnen op die manier leiden tot veranderingen in je bloeddruk en hartritme.

Cholesterol of bloeddruk

Mocht je in de overgang zitten, neem deze klachten dan serieus. Denk niet te snel dat het komt door de overgang, want het kunnen ook klachten zijn door een hoge bloeddruk of hoog cholesterol. Ga bij twijfel daarom altijd even langs de huisarts.

Denk je dat je last hebt van hartkloppingen? Dokter Rutger legt uit hoe je het herkent:

Bron: De hartstichting, Healthline.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden