Paracetamol voor of na coronavaccinatie Beeld Pexels
Paracetamol voor of na coronavaccinatieBeeld Pexels

Libelle Legt Uit: kun je beter voor of na coronavaccinatie een paracetamol nemen?

Bijwerkingen als een pijnlijke plek op je arm, moeheid, hoofdpijn en koorts kunnen optreden na de coronavaccinatie. Niets om je zorgen over te maken. Om deze klachten wat te verminderen kun je een paracetamol nemen. Maar doe je dat dan voor of pas na de vaccinatie?

Libelle Legt Uit

Diederik Gommers vertelt in de podcast Vraag het Gommers dat je om klachten te verlichten prima een paracetamol in kunt nemen rond de vaccinatie, zoals ook het RIVM meldt. “Neem daarbij niet meer in dan de hoeveelheid die in bijsluiter vermeld staat. Als je je toch zorgen maakt, kun je contact opnemen met je huisarts", aldus het RIVM.

Paracetamol na vaccinatie

Maar wat is dan het beste moment om die pijnstiller in te nemen? Doe je dat voorafgaand aan je vaccinatie om klachten te voorkomen, of pas als je daadwerkelijk klachten krijg na de prik? Gommers vertelt dat hij ook vóór het boren bij de tandarts een pijnstiller inneemt, dus dat dit voor vaccinatie ook best een goed idee kan zijn. Hij verwacht niet dat paracetamol invloed heeft op de werking van het vaccin, maar daar denkt niet iedereen hetzelfde over.

Klachten na coronavaccinatie

Volgens onderzoek zorgde paracetamol voorafgaand aan vaccinatie ervoor dat er in eerste instantie minder antistoffen aangemaakt worden, maar waren alle testpersonen bij een tweede vaccin alsnog goed beschermd. Maar: dit onderzoek keek naar een ander vaccin dan het coronavaccin. Dezelfde conclusie hoeft dus niet te gelden voor het vaccin tegen Covid-19.

Voor de zekerheid

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je misschien beter pas een paracetamol innemen als je klachten krijgt na vaccinatie. De pijnstiller doet snel zijn werk, dus ook dan zul je je snel een stuk beter voelen.

BEKIJK OOK: Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: BNR, Plusonline.nl, RIVM.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden