Verzakking van de vagina Beeld GettyImages
Verzakking van de vaginaBeeld GettyImages

Libelle Legt Uit: wat is een vaginale verzakking en wat doe je ertegen?

Vier op de tien vrouwen hebben last van een vaginale verzakking. Eigenlijk is dat een verzakking van de baarmoeder, blaas of de endeldarm. Dit doet pijn en geeft last, maar wat is de verzakking precies en wat doe je ertegen?

Evi van DijkGettyImages

Volgens Dr. Rutger blijven vrouwen onnodig lang doorlopen met een vaginale verzakking. Hoog tijd om te leren wat het is.

Wat is een vaginale verzakking?

Volgens het UMC kunnen de baarmoeder, blaas of de endeldarm in de vagina naar beneden zakken en zelfs naar buiten komen (uitpuilen) als de bekkenbodemspieren en het bindweefsel uitgerekt dan wel beschadigd zijn.

Dit kwaaltje komt vooral na de overgang voor en ontstaat onder andere door bevallingen en ouder worden. Andere oorzaken zijn overgewicht, erfelijke aanleg en zware lichamelijke inspanning. Wie last heeft van een vaginale verzakking, ervaart klachten tijdens het plassen, poepen en/of vrijen.

Symptomen

Twijfel je of je met jouw klachten naar de huisarts moet gaan? Een belletje kan in ieder geval geen kwaad - zeker als je last hebt van de volgende symptomen.

  1. Plasproblemen, moeite om de blaas te legen en (terugkerende) blaasontsteking
  2. Urineverlies
  3. Zwaar gevoel in het bekken
  4. Moeilijke stoelgang
  5. Niet goed leegkomen bij ontlasting

Wat doe je tegen een verzakking?

Dr. Rutger legt in onderstaande video uit wat je kunt doen tegen een vaginale verzakking. Zo hebben veel vrouwen baat bij oefeningen om de bekkenbodem sterker te maken. Binnen zes tot acht weken merk je al resultaat.

Bron: UMC

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden