Libelle Legt Uit: Wat is het verschil tussen een mineola en een kumquat? Beeld Getty Images
Libelle Legt Uit: Wat is het verschil tussen een mineola en een kumquat?Beeld Getty Images

Libelle Legt Uit: Wat is het verschil tussen een mineola en een kumquat?

Als je zin hebt in een citrusvrucht, neem je waarschijnlijk een sinaasappel of mandarijn. Een enkele keer eet je misschien een grapefruit, of je gebruikt een citroen of limoen in een gerecht. Maar wist je dat er nog meer citrusvruchten zijn, zoals een mineola en een kumquat?

Leila GraveGetty Images

Citrusvruchten barsten van de vitamine C. Hartstikke gezond dus en vaak ook lekker. Maar wat is nou het verschil tussen een mineola en een kumquat?

Wat is een mineola?

Een mineola heb je vast wel eens gezien of gegeten. Het is een kruising tussen een mandarijn en een grapefruit. De vrucht heeft daarom een friszure smaak. Een voordeel van mineola’s ten opzichte van sinaasappels: ze zijn makkelijk te pellen. Ook is een mineola sappiger en bevat de vrucht minder vruchtvlees dan een sinaasappel.

Mineola’s lijken een nieuw verschijnsel, maar niets is minder waar. Ze bestaan al zo’n 3500 jaar. Ze zijn namelijk ooit ontstaan in Zuidoost-Azië door een kruisbestuiving. Door de Arabieren zijn mineola’s uiteindelijk naar Europa gekomen.

Je herkent mineola’s aan hun ‘neusje’. Dit is een uitstulping van de schil, op de plek waar het steeltje heeft gezeten.

Je herkent mineola’s aan hun ‘neusje’. Dit is een uitstulping van de schil, op de plek waar het steeltje heeft gezeten.
 Beeld Getty Images/iStockphoto
Je herkent mineola’s aan hun ‘neusje’. Dit is een uitstulping van de schil, op de plek waar het steeltje heeft gezeten.Beeld Getty Images/iStockphoto

Wat is een kumquat?

Misschien denk je bij het woord ‘kumquat’ niet meteen aan de fruitschaal... Toch zijn kumquats citrusvruchten. Ze zijn vrij klein, zo’n 4 centimeter. Niet veel groter dan een druif dus. Qua vorm zijn ze opvallend langwerpig, in tegenstelling tot de meeste andere citrusvruchten die vaak rond zijn.

De smaak van deze exotische vrucht is zoet tot lichtzuur. Bijzonder: je kunt de schil ook opeten. Die smaakt lekker zoet! Het vruchtvlees is juist wat zuurder.

Kumquats zijn rijk aan vezels, vitamine C en kalium.

Kumquats zijn vrij klein, zo’n 4 centimeter. Niet veel groter dan een druif dus. Beeld Getty Images
Kumquats zijn vrij klein, zo’n 4 centimeter. Niet veel groter dan een druif dus.Beeld Getty Images

Wat is het verschil tussen een mineola en een kumquat?

Die vraag is lastig te beantwoorden, omdat het twee heel verschillende vruchten zijn. Het zijn beide citrusvruchten, rijk aan vezels en vitaminen, maar daar houdt de vergelijking wel op.

Een mineola heeft qua uiterlijk wat weg van een sinaasappel, maar smaakt naar een mandarijn en een grapefruit. Terwijl een kumquat eruitziet als een langgerekte druif en zoetzuur smaakt. Je kunt de vrucht helemaal opeten.

Bron: Veggipedia

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden