Vrouwen met overgewicht vaker tevreden Beeld Getty Images
Vrouwen met overgewicht vaker tevredenBeeld Getty Images

Mensen met overgewicht vaker tevreden met lichaam

Nederlanders met ernstig overgewicht zijn steeds vaker tevreden over hun eigen lichaam en gewicht. Dat klinkt als goed nieuws, maar deze stijging brengt ook risico’s met zich mee, volgens cardioloog Janneke Wittekoek.

RedactieGetty Images

Natuurlijk is het belangrijk om tevreden met jezelf te zijn en je fijn te voelen in je eigen lichaam. Alleen is en blijft overgewicht niet gezond, waarschuwt de cardioloog.

Ernstig overgewicht

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Zo’n 14% behoort tot de categorie ‘ernstig overgewicht’. We hebben het dan over een BMI van boven de 30. Deze percentages zijn de afgelopen vier jaar nagenoeg hetzelfde gebleven. Wat wél is veranderd, zijn het zelfvertrouwen en de tevredenheid van mensen met overgewicht.

Van de Nederlanders van 18 jaar of ouder met matig overgewicht was meer dan de helft (54%) tussen 2018 en 2020 tevreden met zijn of haar gewicht. In de periode 2015-2017 was dat percentage een stuk lager. Het deel van de volwassenen met ernstig overgewicht dat aangaf tevreden te zijn met zijn of haar gewicht, nam toe van 22% in 2015-2017 tot 26% in 2018-2020.

Het meest tevreden

Over het algemeen was in de periode 2018-2020 66% van de volwassen Nederlanders tevreden met zijn of haar gewicht. Daarnaast was 12% ontevreden en 23% niet tevreden, maar ook niet ontevreden. Mannen zijn vaker tevreden met hun gewicht dan vrouwen, namelijk 69% tegenover 62%.

Je zou kunnen denken dat mensen het meest tevreden zijn over hun lichaam wanneer het jong en strak is. Maar niks is minder waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we rond ons 60e levensjaar het meest tevreden zijn over ons lijf. Het gelukkigst zijn we pas op ons 82ste.

Body positivity

Dat mensen de laatste tijd beter in hun vel zitten, komt waarschijnlijk doordat er steeds meer positieve aandacht voor is. Denk bijvoorbeeld aan de term body positivity en het delen van eerlijke foto’s op social media. Body positivity is een beweging die strijd voor de acceptatie van alle soorten en maten lichamen.

Zorgwekkend

Cardioloog Janneke Wittekoek maakt zich echter ook zorgen om de gezondheidsgevolgen voor mensen met overgewicht. “Ik ben blij als mensen zich gelukkig voelen. Daar is niks mis mee”, legt ze uit aan RTL Nieuws. “Maar ik kijk er wel vanuit mijn klinische blik naar. Van daaruit gezien zijn deze cijfers wel zorgwekkend. Of je het verder mooi vindt of lelijk is niet interessant, het gaat puur om gezondheid.” Het gaat dan om mannen en vrouwen met een BMI boven de 30, dat zit tegen obesitas aan.

Een hoop risico’s

“Je kunt zelf wel heel tevreden zijn, maar je blijft altijd een groter risico hebben op aandoeningen dan iemand met een gezond gewicht.” Wittekoek vergelijkt het dan ook weleens met roken. Dit kan ontspannend en fijn zijn, maar je kunt er ook een hartinfarct door krijgen. Met ernstig overgewicht heb je een grotere kans op onder andere een hartinfarct, hersenbloeding, verstopte bloedvaten, diabetes type 2 en verhoogde bloeddruk.

Libelle’s vlogger Irma Knol hielp haar man ongemerkt van overgewicht én diabetes af:

Bron: CBS, RTL Nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden