Tijd verzetten klachten Beeld Getty Images
Tijd verzetten klachtenBeeld Getty Images

Minder alert? Híer kun je last van hebben nu de zomertijd is ingegaan

De zomertijd is weer ingegaan. Dat betekent dat de klok een uur vooruit is gegaan. Nu denk je misschien ‘dat uurtje maakt geen verschil’, maar niets is minder waar: de kans is namelijk groot dat je hier wel degelijk iets van merkt.

Demi SchoenmakersGetty Images

Komt één van deze symptomen je bekend voor?

Je bent ineens héél erg moe

Wist je dat onze biologische klok een ritme volgt dat eigenlijk langer is dan 24 uur? Hierdoor is het voor je lichaam veel makkelijker om zich aan te passen aan de wintertijd (dan wordt de dag langer) dan aan de zomertijd (als de dag korter wordt dan 24 uur). De kans is dan ook groot dat je na het verzetten van de klok ineens wat minder goed slaapt. Dat zorgt er natuurlijk voor dat je minder uitgerust uit bed stapt.

Je bent minder scherp op de weg

Het kan ook geen kwaad om extra goed op te letten als je de weg op gaat. Het is namelijk bewezen dat de zomertijd voor meer ongelukken zorgt op de weg. “Door de zomertijd raakt de biologische klok in de war”, legt onderzoeker humane chronobiologie Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen uit aan NU.nl. “Die klok zorgt ervoor dat je lichaam er klaar voor is om op te staan en nu is je klok er gewoon nog niet klaar voor.” Hierdoor kun je volgens Gordijn last hebben van verschillende klachten. “Er is een groter risico op kleine ongelukjes. Je bent minder fit en alert. Daarnaast ben je niet zo creatief en heb je een korter lontje.”

Je valt moeilijker in slaap

De zomertijd zorgt er niet alleen voor dat je slechter (en korter) slaapt, je valt ook nog eens veel minder snel in slaap. “Met het verzetten van de klok in het voorjaar wordt het pas later donker”, vertelt Gordijn. “Het is die late zonsondergang die de boel in de war stuurt. Het late licht zorgt er namelijk voor dat we ’s avonds nog te fit zijn om te gaan slapen.” Kortom: je lichaam gaat ervan uit dat het nog geen bedtijd is.

Je maakt eerder foutjes op je werk

De zomertijd zorgt er dus voor dat je wat minder alert en scherp bent. Het resultaat? Je gaat iets minder secuur te werk. Gelukkig hebben de meeste mensen niet langer dan twee (of drie) dagen last van de zomertijd, dus als het goed is ben je weer redelijk snel je normale zelf.

Voor de beste tips om zo min mogelijk last te hebben van deze klachten, moet je hier zijn. Heb je kinderen en vraag je je af hoe je hen kunt laten wennen aan dat uurtje verschil? Eerder schreven we al een artikel over je kind laten wennen aan wintertijd.

Bron: NU.nl, Scientias, Sleep Foundation

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden