Ministerie reageert op Brabantse ic-brandbrief: “De signalen zijn luid en duidelijk” Beeld Getty Images
Ministerie reageert op Brabantse ic-brandbrief: “De signalen zijn luid en duidelijk”Beeld Getty Images

Ministerie reageert op Brabantse ic-brandbrief: “De signalen zijn luid en duidelijk”

In een reactie op de ic-brandbrief van de Brabantse artsen laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten dat ze de signalen “luid en duidelijk” hebben gehoord.

RedactieGetty Images

Afgelopen weekend schreven intensivisten uit elf Brabantse ziekenhuizen een brandbrief aan demissionair minister Hugo de Jonge en Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Code zwart

De artsen waarschuwden dat “de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt”.

Zo lieten ze in de ic-brandbrief onder andere weten dat de fysieke en emotionele belasting van de coronazorg te veel wordt voor het zorgpersoneel. Volgens de specialisten is code zwart nu echt dichtbij. “Wees voorbereid op code zwart”, is de boodschap aan de minister. Bij code zwart kan niet elk ziek persoon geholpen worden en moeten de artsen kiezen wie ze voorrang geven.

Grootste toename

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen nu in totaal 841 mensen met corona op de ic’s. Zondag steeg het aantal coronapatiënten op de ic nog met 25 mensen. Dit was de grootste toename sinds 7 april. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten af met zeven tot 1.691. In totaal liggen nu 2.532 mensen met covid-19 in de ziekenhuizen.

Voorzichtige eerste stappen

De signalen dat de ic-grens is bereikt zijn door het ministerie gehoord. “Het kabinet maakt in de besluitvorming telkens een brede maatschappelijke afweging en dat is de reden geweest om per 28 april een voorzichtige eerste stap te zetten”, reageert woordvoerder Tom Elbersen namens het ministerie.

Ze veranderen dan ook niks aan de versoepelingen die woensdag 28 april op de planning staan.

Volle aandacht

Maar het ministerie zegt de zorgen van de Brabantse intensivisten wel te snappen. “De situatie in de ziekenhuizen heeft onze volle aandacht. We zijn continu in gesprek met de ziekenhuismedewerkers en het Landelijk Netwerk Acute Zorg en horen de signalen luid en duidelijk.”

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Bron: AD. Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden