Nieuw advies luidt: 'Geen maatregelen meer als gevaccineerden elkaar zien' Beeld Getty Images
Nieuw advies luidt: 'Geen maatregelen meer als gevaccineerden elkaar zien'Beeld Getty Images

Nieuw advies luidt: 'Geen maatregelen meer als gevaccineerden elkaar zien’

Er gloort hoop aan de horizon. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC: European Centre for Disease Prevention and Control) is van mening dat twee mensen die elkaar ontmoeten geen afstand van elkaar meer hoeven te bewaren indien ze volledig gevaccineerd zijn tegen corona.

RedactieGetty Images

Dat betekent dat als zowel jij als je ouder, een vriend(in) of een collega twee keer gevaccineerd zijn tegen corona, jullie elkaar weer kunnen zien zonder mondkapje én jullie elkaar weer een knuffel kunnen geven. Tenminste, als Nederland het advies van het ECDC overneemt.

Andere maatregelen voor gevaccineerden

Het ECDC zegt dat de lidstaten kunnen overwegen om dit soort maatregelen te versoepelen. Daarnaast stelt het centrum ook dat wanneer een jongere persoon en een middelbare persoon elkaar zien, terwijl de één wel en de ander niet gevaccineerd is, de 1,5 meter-regel onnodig is. Ze raden dit overigens wel af voor contact met mensen die een verhoogd risico hebben op corona

Gevaccineerde ouderen kunnen volgens de instantie het beste afstand blijven houden tot mensen zonder een vaccinatie. Het advies luidt dat zij het beste afstand kunnen bewaren en een mondkapje blijven dragen op openbare plekken en grote bijeenkomsten.

Lees ook:

Mensen uit dít jaar worden vervroegd uitgenodigd voor coronavaccin

Wat doet Nederland?

Op dit moment benadrukt het ministerie van Volksgezondheid dat gevaccineerden in Nederland zich aan de basismaatregelen blijven houden. “Op dit moment weten we wel dat gevaccineerden goed beschermd zijn tegen ziekte en overlijden door het virus. Het is nog niet volledig zeker dat mensen na vaccinatie anderen niet meer kunnen besmetten met het virus”, aldus het ministerie.

Bovendien vindt het kabinet het onwenselijk om onderscheid te maken tussen mensen die wel en geen vaccinatie hebben gehad. Wel worden de nieuwe richtlijnen van het ECDC bestudeerd. “Het ECDC noemt een aantal specifieke situaties waarin specifieke maatregelen versoepeld kunnen worden. In Nederland zijn we daar al mee bezig. Zo worden sommige maatregelen in de verpleeghuizen, waar veel van de bewoners en het personeel gevaccineerd zijn, stap voor stap versoepeld.”

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden