null Beeld

Nieuw onderzoek wijst uit: zó belangrijk zijn granen voor je gezondheid

Koolhydraten in de vorm van granen: we laten ze steeds vaker staan. Om gewicht te verliezen of vanwege gezondheidsredenen.

Online redactie Libelle

Gezondheidsboeken als Broodbuik en De Voedselzandloper laten ons geloven dat granen de duivel zijn. Maar klopt dat wel? En hoe verstandig is het om ze voor een groot deel uit je dieet te schrappen? Nieuw onderzoek wijst uit dat we (gelet op gezondheid) niet minder maar juist méér granen zouden moeten eten.

Vezels, vitaminen, mineralen

Voor het onderzoek lieten de onderzoekers zo'n 10.000 volwassenen, ouder dan 19 jaar, een uitgebreide vragenlijst invullen. Er werd onder andere gevraagd wat ze de afgelopen 24 uur hadden gegeten. Voedingsdeskundigen maakten een optelsom van het totaal aantal vezels, vitaminen, mineralen (zoals magnesium, calcium en ijzer). Er werd vooral gekeken naar het effect van het gebrek aan granen op het totaal aantal vitaminen, mineralen en vezels dat de deelnemers binnenkregen.

Granen blijken belangrijker dan we denken

Wat blijkt? De slechte reputatie die granen vaak hebben, blijkt niet terecht. Waar Amerikaanse richtlijnen aanbevelen zo'n 30 procent van het dieet uit granen te laten bestaan, blijkt dit in werkelijkheid maar 15 procent te zijn - dus een stuk minder dan de aanbevolen hoeveelheid. En dat terwijl veel graanrijke producten zoals brood, tortilla's, pasta en ontbijtgranen belangrijke bronnen van vezels, ijzer en zink zijn.

Voedingsdeskundige Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum sluit zich bij bovenstaande aan: "Volkoren graanproducten vormen een belangrijke bijdrage wat betreft vitamines en mineralen. Ze passen daarmee zeker in een gezond voedingspatroon". Mocht je nog twijfelen; een boterham eten met de lunch is echt geen probleem.

Bron: dailymail.co.uk. Beeld: Istock

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden