Risico op dementie? Volgens een expert verklein je die kans zó Beeld Getty Images/Westend61
Risico op dementie? Volgens een expert verklein je die kans zóBeeld Getty Images/Westend61

Nieuw onderzoek: zó verklein je de kans op dementie

Gezond ouder worden, dat willen we allemaal wel. Goed nieuws, daar kun je zelf een hoop aan doen. Volgens experts blijkt een druk sociaal leven de kans op dementie te verkleinen.

Fabienne KamphuisGetty Images/Westend61

Klinisch psycholoog en onderzoeker Suraj Samtani vertelt aan Scientias hoe dat zit.

Sociaal contact

“Contact met anderen helpt om ons lichaam en onze geest gezond te houden”, begint Samtani. “Mensen zijn van nature sociaal, dus het is logisch dat sociale interacties belangrijk voor ons zijn.”

Sociale connecties

De onderzoekers analyseerden gegevens over het sociale leven van deelnemers, 65-plussers, aan diverse internationale studies. Hadden ze bijvoorbeeld een relatie of waren ze getrouwd? Waren ze betrokken bij een gemeenschapsgroep? Hadden ze een goede vriend of vriendin, die diende als steun en toeverlaat? En hoe tevreden waren ze eigenlijk met hun vrienden?

Vervolgens brachten de onderzoekers in kaart of de deelnemers tijdens de studies een milde cognitieve stoornis of dementie hadden ontwikkeld, of zelfs waren overleden. “We hebben in ons onderzoek voornamelijk gekeken naar sociale variabelen, zoals samenwonen met anderen, contact met vrienden en familie, deelnemen aan gemeenschapsactiviteiten en sociale steun”, somt Samtani op. “We wilden weten welke factoren in verband kunnen worden gebracht met een lager risico op dementie en sterfte.”

Druk sociaal leven

Uit de studie rolt een interessante conclusie, want het blijkt dat respondenten die een druk sociaal leven hadden, een kleiner risico liepen op milde cognitieve stoornissen en dementie. Bovendien leefden ze ook nog eens langer.

Samtani: “Als je iemand hebt die je in vertrouwen kunt nemen en daarnaast minstens maandelijks contact hebt met familie en vrienden, vermindert dit het risico op dementie. Samenwonen met anderen en gemeenschapsactiviteiten, zoals vrijwilligerswerk of spelletjes doen, helpt zelfs om langer in leven te blijven.”

Hersengezondheid

De reden hierachter is volgens Samtani niet zo ingewikkeld. “Regelmatig contact met familie en vrienden stimuleert onze hersenen en houdt ons brein actief. Als je bovendien iemand hebt die je in vertrouwen kunt nemen en die je steunt, vermindert dit stress. En het beheersen van stress is weer belangrijk voor de hersenen en de algehele gezondheid. Zo is bekend dat stress gekoppeld is aan risicofactoren voor dementie zoals depressie of een hoge bloeddruk.”

Advies

Dankzij de studie weten we nu beter welke sociale connecties we precies nodig hebben voor gezonde hersenen en een langer leven.

Daarnaast kunnen de studieresultaten ook handig zijn voor de gezondheidszorg. “Ik denk dat artsen en zorgverleners niet alleen naar de fysieke gezondheid van patiënten zouden moeten kijken, maar ook de sociale gezondheid in acht moeten nemen”, betoogt Samtani. “Hebben ze contact met anderen, of zijn ze eenzaam? Daarnaast zouden we steden anders moeten inrichten. We moeten er eigenlijk voor zorgen dat gemeenschapsactiviteiten in de stad meer aangemoedigd worden om mensen langer gezond te houden.”

Dementie is volksziekte nummer één, maar wat is het precies? Dokter Rutger legt uit welke verschillende vormen van dementie er bestaan, hoe je de ziekte kunt herkennen én hoe je de kans op het ontstaan van dementie verkleint.

Bron: Scientias

De redactie van Libelle doet haar uiterste best om de informatie zo volledig en nauwkeurig mogelijk samen te stellen en te onderhouden, maar staat niet in voor de medische correctheid, volledigheid en actualiteit van de informatie op Libelle.nl.

De informatie op Libelle is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies bij klachten of ter voorkoming daarvan. Bij twijfel, adviseren wij je altijd om naar je huisarts te gaan.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden