Minder depressief zonder social media Beeld Getty Images
Minder depressief zonder social mediaBeeld Getty Images

Onderzoek: minder depressief na één week zonder social media

Zeg eens eerlijk: heb jij enig idee hoeveel minuten (of zelfs uren) je per dag op je mobiel zit? Waarschijnlijk meer dan je denkt. Terwijl dit allerlei nare gevolgen kan hebben, zoals depressieve gevoelens en angst.

Demi SchoenmakersGetty Images

Natuurlijk is het soms lekker om je ongezouten mening te geven op social media, maar hiermee kun je anderen kwetsen. Bovendien kan het bij jezelf ook voor onzekerheid, angst en depressieve gevoelens zorgen als je nare dingen ziet of leest. Wil je het graag gezellig houden op social media? Stéphan Lam geeft tips hoe het allemaal leuker kan.

Ondertussen blijkt het zelfs beter te zijn om überhaupt wat minder op social media te zitten. Nieuw Brits onderzoek van de Universiteit van Bath suggereert dat gevoelens van depressie en angst al na slechts één week kunnen afnemen als je stopt met social media.

Minder social media

De deelnemers van het onderzoek gebruikten gemiddeld acht uur per week social media. Door middel van drie wetenschappelijke tests werden zij ondervraagd over hun gevoelens van angst, depressie en welzijn. Ze moesten onder andere reageren op stellingen zoals ‘ik kijk met veel optimisme naar de toekomst’ of ‘ik heb helder nagedacht’. Daarnaast werd gevraagd hoe vaak ze piekerden en of ze last hadden van weinig interesse of plezier in het doen van leuke dingen. Vervolgens moest de helft van de groep zeven dagen lang een pauze nemen van Facebook, Instagram, TikTok en Twitter.

Impact van social media

Wat blijkt? De depressieve en angstige gevoelens daalden bij de groep die een socialmedia-break nam. Bovendien gaven zij aan dat ze een verhoogd gevoel van welzijn hadden. “Veel van onze deelnemers meldden positieve effecten. Dit wijst erop dat zelfs een korte pauze van sociale media al impact kan hebben”, zegt hoofdonderzoeker Jeff Lambert. Een socialmedia-break heeft dus wel degelijk een positief effect op je geestelijk gezondheid.

Disclaimer

Er is wel een disclaimer, want de onderzoekers geven aan dat ze hiermee niet kunnen vaststellen of het gebruik van social media ook daadwerkelijk tot psychische problemen kan leiden. En om nog duidelijker in beeld te krijgen wat een pauze van social media met je doet, willen ze in de toekomst ook de langetermijneffecten meten.

Heb jij je ook weleens afgevraagd hoe de prinsessen eigenlijk gebruikmaken van social media? Je hoort het in de video hieronder:

Bron: Universiteit van Bath

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden