Vaccin Beeld Getty Images
VaccinBeeld Getty Images

Onderzoek toont aan: het coronavaccin heeft nóg een extra gezondheidsvoordeel

Het coronavaccin beschermt je tegen ernstig ziek worden of overlijden als je besmet raakt met het coronavirus. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat het vaccin nóg een ander gezondheidsvoordeel heeft.

Demi SchoenmakersGetty Images

Mensen die zijn gevaccineerd, kunnen namelijk aanzienlijke verbeteringen in hun geestelijke gezondheid ervaren.

Eerste prik

Voor het onderzoek volgden de onderzoekers mensen die tussen december 2020 en maart 2021 hun eerste prik kregen. Ze ontdekten dat degenen die een injectie hadden gekregen, minder snel tekenen van milde of ernstige depressie vertoonden dan degenen die niet waren gevaccineerd.

Veel problemen

Het is natuurlijk niet gek dat door de pandemie meer mensen problemen ervaren met hun geestelijke gezondheid. Het coronavirus heeft wereldwijd voor veel narigheid gezorgd. Zo zijn er ontzettend veel mensen aan overleden, maar virus zorgde ook voor eenzaamheid en banenverlies.

Mentale boost

De reden dat mensen door het vaccin een mentale boost krijgen, heeft met combinatie van factoren te maken. Mensen die zijn gevaccineerd, maken zich mogelijk minder zorgen om besmet te raken. Ze zijn sociaal actiever en trekken er meer op uit. Eerdere onderzoeken tonen bijvoorbeeld ook aan dat de isolatie een belangrijke factor is geweest wat betreft de verslechterde mentale gezondheid van mensen tijdens de pandemie.

Gezondheidseffect

Maar de onderzoekers merken wel op dat het algehele mentale gezondheidseffect van vaccinatie misschien groter is dan de studie kon vastleggen, omdat het zich ook zou kunnen uitstrekken tot niet-gevaccineerde mensen. Mensen die zelf niet zijn gevaccineerd, voelen misschien ook steeds minder angst en zorgen over dierbaren die ziek worden of sterven en kunnen profiteren van sociale en economische kansen die wijdverbreide vaccinatie bieden, schrijven de auteurs.

Dit toont maar weer eens aan dat vaccineren niet alleen over je eigen gezondheid goed is. Het gaat om het verbeteren van onze algehele gezondheid.

Zelfzorg bij corona: dit moet je wel en niet doen

Bron: Huff post.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden