Onderzoek toont aan: veel buiten zijn is dé oplossing tegen slaapproblemen Beeld Getty Images
Onderzoek toont aan: veel buiten zijn is dé oplossing tegen slaapproblemenBeeld Getty Images

Onderzoek toont aan: veel buiten zijn is dé oplossing tegen slaapproblemen

We weten het wel: elke dag een uurtje buiten wandelen is goed voor je. Zo neem je voldoende daglicht tot je (hallo vitamine D) én ben je lekker in beweging. Maar er zijn nog veel meer verrassende voordelen aan voldoende buiten zijn, blijkt uit een nieuwe grote studie.

Tara StokdijkGetty Images

Zo is het goed voor je humeur, verkleint het de kans op depressie en doet het wonderen voor mensen met slaapproblemen.

Nieuwe studie

Bij dit onderzoek werd gekeken naar de effecten die blootstelling aan natuurlijk licht op slaap en stemming hebben. Hiervoor werden maar liefst 400.000 mensen onderzocht. Wat blijkt? Niet genoeg daglicht krijgen kan een sleutelfactor zijn bij slaapproblemen en negatieve stemmingen en dat hangt dan weer samen met depressie.

Kunstlicht versus daglicht

Een probleem van onze tijd is dat mensen hun wakkerste uren in kunstlicht doorbrengen. Dit heeft lang niet hetzelfde effect als daglicht. Wanneer je overdag weinig aan daglicht wordt blootgesteld en je je avonduren in kunstlicht doorbrengt, kan het slaaphormoon melatonine onderdrukt worden, met een verstoord slaappatroon tot gevolg.

Elk uurtje telt

Bij de deelnemers die tijdens de studie overdag meer tijd buiten doorbrachten, verbeterden het humeur en de kwaliteit van slaap in rap tempo. Uit het onderzoek bleek zelfs dat elk uurtje dat extra buiten doorgebracht werd het levensgeluk en het humeur verbeterden.

Gewoon doen!

Dus, ook al wordt het steeds kouder en grauwer buiten, toch is het goed om elke dag minstens een uurtje naar buiten te gaan. Zeker bij slaapproblemen kan het effect aanzienlijk zijn.

De tip voor piekeraars: vanaf nu val je relaxed in slaap

Bron: Science alert.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden