null Beeld GettyImages
Beeld GettyImages

Onrust bij vrouwen na docu over borstimplantaten: topdrukte bij siliconenpoli

Iets meer dan een week geleden schudde de documentaire Moordtieten van Dionne Slagter (31) vrouwen in heel Nederland wakker. In de docu worden de mogelijke gevaren van borstimplantaten onderzocht en sindsdien staat de telefoon van de siliconenpoli van Amsterdam UMC roodgloeiend.

Borstimplantaten

De poli krijgt sinds een week veel meer ongeruste mails en telefoontjes van dames met siliconenborstimplantaten. Ook het aantal doorverwijzingen van huisartsen naar de poli stijgt explosief, zo stelt het Amsterdam UMC.

Documentaire

In de docu van BNNVARA praat Dionne met meerdere dames die ziek geworden lijken te zijn van hun siliconenborstimplantaten. Bij één van de vrouwen waren de klachten zo ernstig dat ze een jaar aan bed gekluisterd was. Ziek worden van de implantaten kan gebeuren als ze gaan lekken: de siliconen verspreiden zich dan door het hele lichaam. Maar hard, wetenschappelijk bewijs dat je ziek wordt van de implantaten ontbreekt.

Breast implant illness

Toch lijken er wel sterke aanwijzingen te zijn voor het bestaan van de ‘breast implant illness’: alleen al Amsterdam UMC zag de afgelopen ­jaren zo’n duizend vrouwen met onver­klaar­bare reuma-achtige verschijnselen, gewrichtspijn, vergeetachtigheid, vermoeidheid en/of spierpijn.

“Een groep vrouwen van onze poli laat inderdaad gezondheidsklachten zien, waarvan wij sterk vermoeden dat deze te maken hebben met de siliconenborstimplantaten”, zegt Prabath Nanayakkara, hoogleraar interne geneeskunde van Amsterdam UMC.

Wetenschappelijk onderzoek

“Er is op dit moment alleen onvoldoende bewijs om te concluderen dat alle vrouwen met siliconenborstimplantaten uiteindelijk gezondheidsklachten zullen ontwikkelen”, vervolgt hij. Samen met het RIVM en andere medisch specialisten doet Amsterdam UMC onderzoek om meer te weten te komen over de gezondheidseffecten van de implantaten. “We kijken daarbij ook naar de genetische kenmerken van vrouwen die klachten ontwikkelen om te achterhalen of de klachten daar vandaan kunnen komen.”

Als vrouwen eenmaal in behandeling zijn bij de siliconenpoli krijgt ongeveer 70% het advies om de implantaten te verwijderen. Na die zogeheten explantatie voelt twee derde van de vrouwen zich beter, zo blijkt uit een van de onderzoeken van het Amsterdam UMC.

Ziek door implantaten

Tara Koppers (29) kreeg ruim zes jaar geleden borstimplantaten. Dolgelukkig was ze, zo vertelt ze aan RTL Nieuws. Maar dat was niet voor lang. Al gauw werd Tara ziek. Ze was constant extreem moe, kreeg een voedselallergie, werd depressief, kreeg huiduitslag, jeuk op haar hoofdhuid, een laag libido, hoofdpijn en een heel slechte concentratie.

Keer op keer werd haar verteld door verschillende artsen dat het niet kon liggen aan haar implantaten, die waren zogezegd prima in orde. Maar het gevoel dat het juist wél aan de implantaten lag, bleef aan haar knagen.

Dit sudderde een tijdje door, tot een collega haar wees op ‘breast implant illness’. Ze zette door bij de huisarts en kreeg uiteindelijk een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Daar bleek haar gevoel te kloppen: haar implantaten waren lek. Binnen drie maanden waren ze eruit en kan Tara's lichaam langzaam herstellen, zo schrijft RTL Nieuws.

Marijke Helwegen

Tara is niet de enige: ook Marijke Helwegen (72) had lekkende implantaten. In 2018 vertelde zij al aan Libelle dat de vieze ‘smurrie’ overal in haar lijf zat. Ze raadt het laten zetten van siliconenborstimplantaten niet per se af, maar waarschuwt vrouwen wel: “Silicoon is een lichaamsvreemd materiaal. Als grote hoeveelheden daarvan in je lichaam en lymfeklieren komen, kun je allerlei klachten krijgen. En dan heb ik het nog niet eens over een zeer ernstige afloop.”

Vooralsnog veilig genoeg

Niet heel verrassend overigens stelt plastisch chirurg Marc Mureau van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) daarentegen in Het Parool dat het gebruik van borstimplantaten veilig genoeg is.

Bij slechts 2 á 3% van de explantaties in 2019 hebben plastische chirurgen aangegeven dat de klachten zoals hierboven omschreven de aanleiding waren. “De meeste protheses worden verwijderd omdat vrouwen pijn krijgen door het kapsel dat zich rond het implantaat vormt. Een kwart komt door kapotte implantaten. Daarnaast zijn er ook talloze onderzoeken die aangeven dat bij vrouwen een borstvergroting of borstreconstructie een hele gunstige invloed heeft op de kwaliteit van leven”, zegt Mureau tegen Het Parool.

Ongerust?

Heb jij siliconenborstimplantaten en ben je ongerust of herken je de klachten? Je kunt altijd contact opnemen met je huisarts voor een doorverwijzing naar de siliconenpoli. Houd er wel rekening mee dat door de toegenomen vraag er een wachttijd is van zo'n vijf tot zes maanden. Take care!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Amsterdam UMC, RTL Nieuws, Parool, BNNVARA. Beeld: Getty Images.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden