Oorpijn Beeld Getty Images
OorpijnBeeld Getty Images

Oorpijn behandelen? Déze tips verzachten de pijn

De stekende pijn die je voelt als je last hebt van oorpijn is niet mis. Toch is er zelden iets gevaarlijks aan de hand. Met deze tips ben je er zo weer vanaf.

Demi SchoenmakersGetty Images

Bij oorpijn is vaak sprake van een stekende pijn in het oor. Je kunt last hebben van pijn aan beide kanten, maar het grootste deel van de tijd zit het in één oor. Oorpijn kan diverse oorzaken hebben, zoals oorinfecties of letsel. Heb je last van een ontsteking aan de gehoorgang of het middenoor? Dan kunnen de klachten gepaard gaan met koorts, doofheid en een loopoor. Er komt dan (stinkend) vocht uit het oor lopen.

Soorten oorpijn

Oorpijn pijn kan erg vervelend zijn, maar het is gelukkig zelden gevaarlijk. Vaak is het voldoende om wat pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen te nemen bij pijn aan het oor. Mochten de klachten niet spontaan herstellen of zelf toenemen, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Er zijn twee soorten oorpijn:

1. Middenoorontsteking

Soms geeft een middenoorontsteking geen klachten. Maar helaas gaat het meestal gepaard met symptomen als oorpijn, koorts en een ziek gevoel. Jonge kinderen die oorpijn hebben, kunnen vaak nog niet vertellen wat ze voelen. Bij hen is een middenoorontsteking vaak te herkennen aan hun gedrag. Zo zijn ze ’s nachts meestal onrustig en wrijven ze vaak over het pijnlijke oor. Ook drinken ze minder en zijn ze vaak prikkelbaarder. Ze kunnen last hebben van buikpijn of diarree. Sommigen moeten er ze zelfs van overgeven.

Symptomen middenoorontsteking

 • Oorpijn
 • Slechthorend
 • Vochtafvoer uit het oor
 • Koorts
 • Branderig gevoel of jeuk in de gehoorgang
 • Schilferende of rode, gezwollen huid in de gehoorgang

2. Gehoorgangontsteking

Dit is een ontsteking van de huid van je gehoorgang. In de volksmond wordt dit ook wel een ‘zwemmersoor’ genoemd. Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, maar een schimmelinfectie is ook mogelijk.

De huid van je gehoorgang wordt beschermd door oorsmeer, dat zowel zuur als vettig is. Als deze beschermende factor wegvalt, bestaat er een verhoogde kans op een gehoorgangontsteking.

Symptomen gehoorgangontsteking

 • Oorpijn
 • Slechthorend
 • Vochtafvoer uit het oor
 • Schilferende of rode, gezwollen huid in de gehoorgang

Oorzaken van oorpijn

Oorpijn kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen verwonding, infectie en irritatie in het oor oorpijn veroorzaken. Soms kun je zelf last hebben van gerefereerde pijn. Dit is pijn die ergens anders wordt gevoeld dan op de plek van de infectie of de verwonding. Pijn die ontstaat in de kaak of tanden kan bijvoorbeeld ook in het oor worden gevoeld.

Oorinfecties

De meest voorkomende oorzaak van oorpijn zijn oorontstekingen. Deze kunnen optreden in het buiten-, midden- en binnenoor.

 • Uitwendige oorontsteking kan worden veroorzaakt door zwemmen of het dragen van gehoorapparaten of koptelefoons. Ook het gebruik van wattenstaafjes kan leiden tot een oorontsteking.
 • Een geïrriteerde huid in de gehoorgang kan ook tot infectie leiden. Water verzacht de huid in de gehoorgang, wat een broedplaats is voor bacteriën.
 • Middenoorontsteking kan worden veroorzaakt door infecties die voortkomen uit een luchtweginfectie. Vochtophoping achter de trommelvliezen veroorzaakt door deze infecties kan bacteriën kweken.
 • Labyrinthitis is een aandoening van het binnenoor die soms wordt veroorzaakt door virale of bacteriële infecties. Deze ontstaan vaak door een aandoening van de luchtwegen.

Andere veelvoorkomende oorzaken van oorpijn

 • Verandering in druk , zoals bij het vliegen in een vliegtuig
 • Vastzittend oorsmeer
 • Een vreemd voorwerp in het oor
 • Keelontsteking
 • Een geïrriteerd kaakgewricht
 • Sinus infectie (neusbijholteontsteking)
 • Shampoo of water opgesloten in het oor
 • Gebruik van wattenstaafjes in het oor
 • Een trommelvliesperforatie

Thuis te behandelen

Je kunt thuis verschillende stappen ondernemen om oorpijn te verminderen. Zoals hierboven al genoemd, kun je eventueel pijnstillers nemen. Bij oorpijn helpt paracetamol doorgaans goed. Indien de pijn niet over gaat kun je een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals ibuprofen of diclofenac.

Werkt dit niet? Of wil je liever geen medicijnen slikken? Probeer dan deze tips om de oorpijn te verlichten:

 1. Koel je oor met een koud washandje.
 2. Voorkom dat het oor echt nat wordt.
 3. Ga rechtop zitten om de oordruk te verlichten.
 4. Gebruik over-the-counter (OTC) oordruppels.
 5. Neem OTC-pijnstillers.
 6. Kauw op kauwgom om de druk te verlichten.
 7. Voed een baby om hen te helpen hun druk te verlichten.

Tips tegen oorpijn bij kinderen

Als kinderen last hebben van pijn in het oor kan het helpen om ze te laten drinken. Ook kunnen neusdruppels (zoutoplossing of verkoudheidsdruppels) helpen als het kind ook verkouden is. Deze druppels verminderen bij verkoudheid de zwelling in de neus, zodat eventueel ontstekingsvocht kan weglopen.

Olie druppelen

Wordt de oorpijn veroorzaakt door een verstopt oor? Dan wordt vaak baby-, sla- of olijfolie geopperd om van oorsmeerproblemen af te komen. Deze middelen lossen het oorsmeer niet op, maar kunnen het soms wel dunner maken. Zo weekt het smeer op en kan het natuurlijke transport door de gehoorgang beter verlopen. Híer lees je hoe je dit het beste kunt doen.

Libelle’s Ismay probeerde een oorkaars tegen oorsmeer:

Bron: KNO MC, Healthline.

Oorpijn Beeld Getty Images
OorpijnBeeld Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden