Tevreden met je lichaam Beeld Getty Images
Tevreden met je lichaamBeeld Getty Images

Op déze leeftijd zijn we tevreden met ons lichaam en op ons 82e het gelukkigst

Je zou kunnen denken dat mensen het meest tevreden zijn over hun lichaam wanneer het jong en strak is. Maar niks is minder waar. Blijkbaar zijn we rond ons 60e levensjaar het meest tevreden over ons lijf.

blij met je lijf

O, en het gelukkigst zijn we trouwens pas op ons 82ste. Nog even geduld dus!

Je gezondheid is belangrijker

Om tot deze conclusie te komen, ondervroegen wetenschappers van de Australische Griffith Universiteit, de Universiteit van Queensland en de Nieuw-Zeelandse Universiteit van Auckland meer dan 15.000 mannen en vrouwen tussen de 18 en 94 jaar. Het onderzoek toont aan dat de kijk op ons lichaam op latere leeftijd verbetert. Rond je 60e ben je gemiddeld het meest tevreden met jezelf. En mannen zijn over het algemeen tevredener dan vrouwen.

De reden dat het zo lang duurt voordat we tevreden zijn met ons lijf heeft te maken met het feit dat op die leeftijd gezondheid belangrijker is dan het uiterlijk. Daarnaast hebben zwangerschappen en ouder worden een negatief effect op het zelfbeeld van vrouwen.

Gelukkiger naarmate we ouder worden

Uit ander onderzoek blijkt dat we bovendien het gelukkigst zijn als we 82 jaar oud zijn. Dit heeft onder andere te maken met je brein. Sommige delen van je hersenen verbeteren als je ouder wordt. “Mensen worden empathischer en kunnen beter omgaan met uitdagingen op oudere leeftijd. Voor zichzelf én anderen”, zegt neurowetenschapper en cognitief psycholoog Daniel Levitin.

Kortom: hoe ouder, hoe beter! Kun jij je, net als Libelle's hoofdredacteur Hilmar, er al bij neerleggen dat het vijftigpluslijf is zoals het is?

Bijna vijftig: draag je dan een bikini of een badpak?

Bron: Science direct.

Tevreden met je lichaam Beeld Libelle Pinterest
Tevreden met je lichaamBeeld Libelle Pinterest
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden