Opnieuw zwangere vrouw overleden aan corona, RIVM past vaccinatie-advies aan Beeld Getty Images
Opnieuw zwangere vrouw overleden aan corona, RIVM past vaccinatie-advies aanBeeld Getty Images

Opnieuw zwangere vrouw overleden aan corona, RIVM past vaccinatie-advies aan

Een zwangere vrouw is in België overleden aan corona. Ook haar baby heeft het niet gered. Dit is de tweede keer dat dit in België gebeurt.

Het RIVM heeft het advies gewijzigd en meldt nu dat zwangere vrouwen zich met zogeheten mRNA-vaccins als Pfizer en Moderna kunnen laten vaccineren.

Zwangere vrouw overleden

De Brusselse gezondheidsinspectie bevestigt dat er voor de tweede keer een zwangere vrouw is overleden nadat zij besmet raakte met corona. Ze was opgenomen op de afdeling intensieve zorg omdat haar toestand snel achteruitging. De eerste keer dat er een zwangere vrouw in België overleed, ging het om een vrouw van boven de 45 jaar. Hoe oud de tweede zwangere vrouw was, wordt om privacy redenen niet bekend gemaakt.

Risico corona bij zwangerschap

Covid tijdens de zwangerschap zorgt voor een verhoogd risico. De zwangerschap verhoogt het risico op een zwaarder ziektebeeld bij de moeder en het kan voor vroeggeboorte zorgen. Eerder gaf het RIVM het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen en zwangeren met een verhoogd risico op coronacontact, te vaccineren. Nu worden juist álle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten inenten.

Gewijzigd advies

Er is nooit bewijs geweest dat coronavaccins schadelijk kunnen zijn bij de zwangerschap, maar er was nog te weinig onderzoek naar gedaan. Daarom besloot het RIVM om uit voorzorg te adviseren dat zwangere vrouwen zonder een ernstige aandoening met het vaccin moesten wachten tot na de geboorte. Nu laat het RIVM weten dat zwangeren zich veilig kunnen laten vaccineren met mRNA-vaccins als Pfizer en Moderna.

Vaccins

In de VS zijn inmiddels 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met deze vaccins, en daar zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld. Over de veiligheid van het vaccin van Janssen tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Ook het vaccin van AstraZeneca wordt niet gebruikt voor zwangeren, deze gaan vooralsnog alleen nog naar 60-plussers.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

Bron: Telegraaf, NOS. Beeld: Getty Images.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden