Pijn in je arm na vaccinatie? 3 oefeningen tegen een stijve arm
Hoofdpijn, koorts, maar vooral een stijve arm. Dat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van het coronavaccin. Zo’n stijve arm is niks om je zorgen over te maken, maar prettig is anders. Hoe kom je er het snelst vanaf?
Hoeveel last je hebt van een vaccinatie verschilt per persoon. Bij de meeste mensen neemt de stijfheid na een paar dagen tot een week af. Gelukkig heeft fysiotherapeute Steffie Schoenmakers een aantal tips om de pijn te verminderen.
Oorzaken van pijn na vaccinatie
Een stijve en pijnlijke arm na een vaccinatie kan verschillende oorzaken hebben, zegt Schoenmakers. “Zo kan het zijn dat de arm niet voldoende ontspannen is geweest tijdens de prik. Je loopt dan microbeschadigingen op, wat stijfheid en pijn tot gevolg kan hebben.” Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij spierpijn en gaat binnen een paar dagen vanzelf over.
Maar het kan ook liggen aan het feit dat je lichaam moet wennen aan de onbekende vloeistof die in je lichaam wordt gespoten. In dat geval reageert je immuunsysteem hierop. “Dit kan pijn veroorzaken rondom de injectieplek.” Verder is er onderzoek gedaan naar de relatie tussen pijnklachten na vaccinatie en de zuurtegraad van iemands lichaam, ook dit blijkt invloed te hebben op de pijnreactie.
Oefeningen
Als laatste kan het liggen aan degene die je geprikt heeft. Zowel de snelheid van het prikken als het inspuiten van de vloeistof speelt hierbij een rol. Gelukkig kunnen de volgende oefeningen helpen om die stijve arm tegen te gaan.
Armen zwaaien
“Het is vooral belangrijk om je arm te blijven bewegen”, legt de fysiotherapeute uit. “Hoe stiller je ‘m houdt, hoe stijver je arm zal worden. Dit betekent niet dat je hem extreem moet gaan trainen, want de pijn kan dus aangeven dat je last hebt van microbeschadigingen. Een zware training kan de beschadiging erger maken en de pijn juist verergeren.” Je kunt wel wat zwaaien met je armen om ze soepel te houden. “Naar voren en naar achteren, maar ook zijwaarts.”
Omhoog ‘klimmen’
Daarnaast kun je met je handen over een muur omhoog ‘klimmen’, om zo wat stretch te creëren. “Ga op ongeveer dertig centimeter afstand van een muur staan en strek je armen uit richting de muur. Zorg dat je met platte hand op de muur rust. Schuif dan langzaam je handen omhoog, tot je armen gestrekt zijn. Ga daarna langzaam weer terug. Herhaal dit een paar keer.
Fietsen
Als laatste kan de fietsbeweging goed helpen tegen een stijve arm. Houd hiervoor je armen gebogen voor je borst en draai vervolgens kleine rondjes met je armen. Schoenmakers: “Het lijkt een soort fietsbeweging, maar dan met je armen.”
Wat te doen tegen spierpijn? Tips van dokter Rutger:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!