Moeder en puberdochter Beeld Getty Images/Westend61
Moeder en puberdochterBeeld Getty Images/Westend61

Opvoeding

Puberouders opgelet: zo ga je om met liefdesverlies

Als ouder van een puber kun je het zwaar hebben. Je lieve dochter is ineens veranderd in een mopperkont die alleen nog naar beneden komt voor het avondeten en je zoon gaat alleen mee naar de stad als er daadwerkelijk iets wordt gekocht.

Ismay GijsenGetty Images/Westend61

Psychologie Magazine zocht uit hoe je omgaat met deze pijnlijke verandering.

Ander persoon

Als je kinderen in de pubertijd raken, kunnen ze flink veranderen. Vonden ze met vakantie gaan met de ouders altijd leuk, ineens wordt het bestempeld als ‘oersaai’. De hele vakantie TikTok kijken in bed is natuurlijk véél leuker. Als ouder kan dit voelen als een afwijzing.

Controle - en liefdesverlies

Herkenbaar? Volgens de Duitse kinderarts Remo Largo lijden ouders van puberkinderen niet alleen aan controleverlies, maar ook aan liefdesverlies. Psycholoog Carolien Gravesteijn kan dat beamen. Zij vertelt aan Psychologie Magazine dat ouders de puberteit ervaren als een periode van verlies.

Schaamtegevoelens

“Je neemt afscheid van een fase. De jaren dat jij de belangrijkste persoon was voor een kind, dat jouw mening er het meest toe deed. Je kind gaat stapje voor stapje de grote wereld in, en voor je het weet zit jouw taak erop. Dat besef kan echt rouwgevoelens oproepen”, legt ze uit in het artikel. Het is volgens haar zelfs zo dat het welzijn van de ouders aantoonbaar daalt als de kinderen in de puberteit komen. “Er leven veel schaamtegevoelens bij ouders als het met een kind niet lekker loopt. Soms zelfs regelrechte gevoelens van haat. En daarover voelen ze zich dan weer schuldig.”

Contact houden

Hoe ga je daarmee om? Gravesteijn adviseert dat het kan helpen om contact te houden. Vraag eens aan je puber wat het nog met jou zou willen doen. Houd er rekening mee dat het iets anders kan zijn dan wat jullie vroeger samen deden én dat er eigenbelang bij kan komen kijken, zoals samen shoppen. “Maar is dat nou zó erg? Je kunt ook kijken zonder iets te kopen. Dan ga je gewoon ergens iets drinken. Dat kan al genoeg zijn.”

Andere puberouders

Ook kan het helpen om in contact te komen met andere puberouders. “Op de lagere school ga je veel geworstel vanzelf relativeren doordat je andere ouders er ook over hoort. Wanneer je kind naar de middelbare school gaat, vallen die schoolpleingesprekken weg. Terwijl je ze misschien wel harder nodig hebt dan ooit”, legt Gravesteijn uit. “Sta jezelf toe te vertellen dat het lang niet altijd leuk en gezellig is. Dat je het soms gewoon fijner vindt als je puber er even niet is. Pas als ouders dat tegen elkaar durven te zeggen, kunnen ze elkaar echt ondersteunen.”

Waait over

Om af te sluiten met een positieve noot: in 80 tot 90 procent van de gevallen waaien al die problemen gewoon weer over. “Het gebeurt zelden dat een kind dat voor de puberteit lekker in zijn vel zat, in deze periode duurzaam ontspoort. Wat je er al die jaren in gestopt hebt, verdwijnt echt niet zomaar.” Besef ook dat al die conflicten niet zinloos zijn. “Pubers hebben het strijden met hun ouders gewoonweg nodig om zich los te maken. Zo ontwikkelen ze hun eigen mening en stappen ze langzaam maar zeker op hun eigen manier de volwassen wereld in. Het is dus zelfs belangrijk dat er discussies en soms ruzies zijn.”

Met je ouders op vakantie? De prinsesjes doen het graag:

Bron: Psychologie Magazine

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden