Ringworm Beeld Getty Images
RingwormBeeld Getty Images

Ringworm: wat is het precies en wat kun je ertegen doen?

Last van een rode, schilferige huid met kringen? Deze symptomen kunnen duiden op ringworm. Negeer dit niet, want het is belangrijk gelijk actie te ondernemen.

Maar wat kun je nu het beste doen als je last hebt van ringworm?

Wat is ringworm?

Ringworm, ook bekend als dermafytose of tinea, is een schimmelinfectie van de huid. Het heeft dus niks met wormen of mijten te maken. De schimmel dringt de bovenste lagen van de huid binnen en begint daar te groeien. De schimmel laat sporen achter en dat uit zich op de huid. Typische ringworm-plekken zijn rood en rond en worden steeds groter. Vaak uit het zich in ringen, dus daar komt de naam vandaan.

Ringworm kan zowel op mensen als dieren voorkomen. De infectie is erg besmettelijk en kan zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Het komt het vaakst voor op de hoofdhuid, voeten, nagels, liezen en baard.

De oorzaken van ringworm

Er zijn drie verschillende soorten schimmels die ringworm kunnen veroorzaken: Trichopphyton, Microsporum en Epidermophyton. Deze schimmels kunnen in de grond zitten. Mensen en dieren kunnen ringworm oplopen na direct contact met besmette grond. Een infectie kan ook ontstaan door contact met besmette dieren of mensen. Je kunt het dan oplopen door direct contact met besmette huid, haren of huidschilfers. Dit kan gebeuren door:

  • het gezamenlijke gebruik van besmette kleding, petten, kammen, haarspeldjes, handdoeken of beddengoed
  • bekleding van bus-, bioscoop- of theaterstoelen
  • gebruik van openbare douches of kleedkamers
  • contact met de huid van besmette dieren door ze te aaien of te knuffelen

Na de besmetting duurt het gemiddeld tien dagen tot drie weken voor de eerste symptomen optreden.

Wat zijn de symptomen?

  • Rode, jeukende of schilferige plekken op de huid
  • Plekken op je huid met blaren of puistjes
  • Plekken op je huid met rode randen die op ringen lijken

Vaak worden de plekken steeds groter en kan de huid op de duur gaan schilferen. Meestal doen deze rode plekken geen pijn, maar er kan wel jeuk optreden. De plekken kunnen overal op je lichaam voorkomen, zelfs op plekken waar je veel haar hebt.

Het probleem is dat je ringworm niet meteen zult herkennen. Het kan namelijk twee weken duren voordat je bovenstaande symptomen begint op te merken. Tijdens de beginfase kun je een roze of rood geïrriteerd stukje huid opmerken. Soms lijkt het gewoon erg droog en schilferig. Tijdens de tweede fase begint de infectie in omvang te groeien. Het kan lijken op een gezonde huid met daaromheen schilferig gebied in de vorm van een ring.

Houd je huid goed in de gaten. Omdat ringworm zo besmettelijk is, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen.

Wat is het verschil met eczeem?

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt, terwijl je bij ringworm last hebt van een schimmel. Verder is het belangrijkste verschil dat ringworm besmettelijk is en dat geldt niet voor eczeem. Een huisarts of dermatoloog kan de huid onderzoeken en aangeven of het om ringworm of eczeem gaat.

Hoe kun je ringworm behandelen?

Ringworm gaat vaak vanzelf weer weg, maar dit kan wel lang duren. Bij mensen met een verminderde afweer kunnen andere klachten ontstaan, zoals huidontstekingen. Hier kun je zelfs koorts door krijgen.

Huidbiopsie

Mocht je er niet prettig bij voelen, dan kun je een afspraak maken bij de huisarts. Hij of zij zal je huid onderzoeken met mogelijk een zwarte lamp. Sommige type schimmels fluoresceren onder zwart licht en worden dan goed zichtbaar. Vervolgens kan de arts een monster van je huid of afscheiding uit een blaar nemen. Dit stukje huid wordt vervolgens getest op aanwezigheid van schimmel. Dit wordt ook wel een huidbiopsie genoemd.

KOH-onderzoek

Als je een KOH-onderzoek krijgt, zal de arts een klein deel van de geïnfecteerde huid schrapen. Hier druppelt hij of zij een klein beetje van een vloeistof genaamd kaliumhydroxide op. De KOH breekt normale huidcellen af, waardoor de schimmel beter zichtbaar is onder een microscoop.

Medicijnen

De huisarts kan verschillende medicijnen als antischimmelcrème, zalf, gel of spray voorschrijven. Voor ringworm van de hoofdhuid of nagels kan orale medicatie op recept vereist zijn, zoals griseofulvine (Gris-PEG) of terbinafine. Verder is het belangrijk om je beddengoed en kleding tijdens een infectie dagelijks te wassen. Zorg dat je je omgeving ook goed desinfecteert. Was je lichaam ook goed en droog goed af. Draag losse kleding op de gebieden met ringworm en ga bij twijfel altijd langs de dokter.

Hoe kun je ringworm voorkomen?

Als je ringworm wilt voorkomen, is het belangrijk om voldoende hygiënemaatregelen te nemen. Zorg dat je altijd je handen wast na het aanraken van dieren. Ook als aan de buitenkant niet te zien is dat het dier met schimmel besmet is. Als je vermoedt dat je huisdier ringworm heeft, ga dan naar de dierenarts.

Extra tips

Probeer verder je huid altijd zo droog en schoon mogelijk te houden. Draag schoenen die ademen en loop niet op blote voeten in ruimtes zoals kleedkamers of openbare douches. Verzorg je voeten goed en knip regelmatig je vinger- en teennagels. Trek minstens één keer per dag schone sokken en ondergoed aan. Deel ook geen kleding, handdoeken, lakens of andere persoonlijke spullen met iemand die ringworm heeft.

Last van een droge huid? Dit moet je vooral wel en niet doen

Bron: Healthline, RIVM.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden