Slecht in namen onthouden? Heel normaal, hoor (en deze 3 tips helpen)!
We hebben er allemaal weleens last van. Je wil iemand begroeten of roepen, maar je komt niet op zijn of haar naam. Het ligt op het puntje van je tong... Kom, wat was het ook alweer? Of het nu soms gebeurt of dagelijks, met deze 3 tips kun je namen beter onthouden.
Mensen zijn visueel ingesteld. In je hoofd sla je beelden eerder op dan woorden of getallen. Het is helemaal niet gek dat je soms niet op een naam komt. Als je bijvoorbeeld denkt aan een roze olifant, dan komt daarbij een plaatje omhoog, geen tekst. Het kan wel heel frustrerend zijn als je niet op een naam komt. Daar heeft hersenwetenschapper en geheugenatleet Boris Konrad wat op bedacht. Zijn 3 tips om namen te onthouden:
1. Herhalen, herhalen, herhalen…
Stap een: als je iemand ontmoet, herhaal je zijn of haar naam zo vaak mogelijk. Vraag bijvoorbeeld hoe je de naam uitspreekt of herhaal deze achter een zin: “Leuk je te ontmoeten, Nel.” Zo train je je brein om de naam langer te onthouden.
2. Associëren
Bedenk een beeld bij de persoon, want beelden beklijven beter dan namen. Kun je de naam linken aan iemand die je al kent met dezelfde naam of aan een voorwerp? Denk bij de naam Annie bijvoorbeeld aan Annie M.G. Schmidt en bij de naam Fleur aan een bloem.
3. Even puzzelen
Boris Konrad geeft de tip om de naam in stukken op te delen, bijvoorbeeld voor iedere lettergreep een beeld. Hij geeft in de Volkskrant dit voorbeeld van de Poolse achternaam Kowalski: “‘Ko’ staat voor koffer, ‘wa’ voor walvis en ‘ski’ voor ski’s. Ik zie meneer Kowalski voor me die met een koffertje met een afbeelding van een walvis erop van de berg af skiet. Dan heb ik een beeld.” Nu onze eigen creativiteit testen... Bij de naam Verstappen bijvoorbeeld: ‘Ver’ voor iets in de verte, ‘stap’ voor een stap zetten en ‘pen’ voor een pen waarmee je schrijft. Dan kun je dit beeld krijgen: ver weg ligt een pen, waar je naartoe wil stappen.
Gewoon blijven oefenen
Blijf de tips vooral toepassen. Soms vergeet je de naam misschien, maar dat is helemaal niet erg. Het overkomt iedereen wel eens en het houdt je lekker menselijk.
Bron: De Volkskrant