null Beeld Libelle
Beeld Libelle

Dat kan dus ook

Te veel vitamine D is ook weer niet goed: dít zijn de symptomen

Vitamine D zorgt voor stevige botten en tanden, een sterke weerstand en helpt bij het behouden van een goede spierfunctie. Een belangrijke vitamine dus, maar wat gebeurt er als je er te veel van binnen krijgt?

Nissah van Der StruifLibelle

VITAMINE D OVERSCHOT WAT IS DAT PRECIES?

Veel mensen denken dat je een teveel aan vitaminen weer uit plast, maar voor vitamine D geldt dat niet. Je lichaam slaat de hoeveelheid vitamine D op. En als je een lange tijd te veel vitamine D binnenkrijgt, dan kun je daar last van krijgen.

Vitamine D uit voeding

‘Even naar buiten voor wat vitamine D.’ We weten allemaal wel dat ons lichaam vitamine D aanmaakt met behulp van de zon, maar we halen het ook uit onze voeding. Er is veel vitamine D te vinden in visolie, eieren en avocado. Aan halvarine, margarine en verschillende bak- en braadproducten wordt in Nederland vitamine D toegevoegd. Toch zijn er mensen die niet genoeg vitamine D binnenkrijgen uit hun voeding: ouderen, mensen met een donkere huidskleur en jonge kinderen kunnen soms wel een extra vitamineboost gebruiken. De signalen voor een ‘vitamine D’-tekort vind je hier.

Te veel vitamine D

Een overschot aan vitamine D komt niet vaak voor en gelukkig krijg je het ook niet van de zon, maar alleen van te veel supplementen. Voor een volwassen vrouw is 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D genoeg op een dag. Een teveel ontstaat pas als je voor langere tijd meer dan 100 microgram vitamine D per dag binnenkrijgt.

Symptomen

Er zijn meerdere dingen die met je lichaam kunnen gebeuren als je te veel vitamine D binnen hebt gekregen. Je kunt last krijgen van nierstenen, kalkafzetting rondom organen en zelfs schade aan het hart. Andere symptomen van te veel vitamine D zijn:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Verlies van eetlust
  • Slaperigheid of vermoeidheid
  • Koorts
  • Rillingen
  • Gewichtsverlies

Bron: Zorgwijzer, Voedingscentrum, RIVM

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden