Teek Beeld Getty Images
TeekBeeld Getty Images

Tekenbeet? Zo herken je die en dit kun je ertegen doen

Nu de temperaturen langzaam oplopen en we dus weer meer genieten van het buiten zijn, ligt de kans op een tekenbeet weer op de loer. Wij leggen je uit op welke plekken je extra risico loopt, welke stappen je moet ondernemen als je bent gebeten en wat je juist níet moet doen.

Anne-Flore MullerGetty Images

Omdat tekenbeten de nodige risico’s met zich kunnen meebrengen, kwam het RIVM in samenwerking met de Universiteit van Wageningen in 2012 met de zogenaamde Tekenradar. Daarop is te zien in welke weken de kans het grootst is dat je door een teek te grazen wordt genomen.

Inmiddels zijn er ruim 80.000 beten geregistreerd. De beestjes blijken het meest actief te zijn (geweest) in Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Gelet op het aantal inwoners bijten ze relatief gezien het vaakst op Drentse en Gelderlandse gronden. Zuid-Hollanders hebben hun thuisbasis verstandig gekozen: teken moeten het minst van deze provincie hebben.

Tekenbeet herkennen

Allereerst: hoe ziet een tekenbeet er eigenlijk precies uit? Een teek is klein, waardoor je het beestje dus ook snel over het hoofd kunt zien. Ze zijn maar 1 tot 3 millimeter groot. Wanneer je een dag in de natuur hebt doorgebracht, is het daarom ook aan te raden om de warme plekken van je lichaam (zoals je knieholtes, oksels en achter je oren) goed te controleren. Want opvallen, dat doen ze niet snel. Dit is pas het geval na enkele dagen, wanneer de teek zich heeft volgezogen met bloed en hij dus wat is opgezwollen.

Teek verwijderen

Wanneer je gebeten bent door een teek, is snel verwijderen van groot belang. Hoe langer ze in de huid zitten, hoe groter de kans is dat ’t beestje ziekteverwekkers overdraagt. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie met de ziekte van Lyme bij zich. Zó verwijder je een teek veilig:

 • Gebruik geen jodium, alcohol of ander ontsmettingsmiddel, maar alleen een speciale tekentang. Deze zijn gewoon te koop bij de drogist.
 • “Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter”, meldt RIVM.
 • Hierna kun je de huid wel ontsmetten.

Klachten na tekenbeet

Noteer de datum van verwijdering, zodat je bij mogelijke klachten kunt zien hoe lang de beet geleden is. Een klein rood plekje op de huid is normaal, dit is slechts een irritatie. Maar er kan ook een rode kring op de huid ontstaan, tot wel drie maanden na de beet. Het is dus erg belangrijk de huid goed in de gaten te houden. Ontstaat er een kleine rode vlek die uitmondt in een grote rode kring? Dan is het raadzaam direct naar de huisarts te gaan. In dit geval kan er namelijk sprake zijn van de ziekte van Lyme.

Ziekte van Lyme

Tekenradar vertelt: “Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen als ze zelf besmet zijn met de Borrelia bacterie. Als de teek zich volzuigt met bloed, kunnen lymebacteriën via het speeksel van de teek in zijn gastheer komen. De teek draagt de bacterie niet meteen over nadat hij zich vastbijt.” Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat de teek de ziekte overdraagt. De kans dat je toch Lyme krijgt is echter klein, dit is volgens de website namelijk maar 1-3%.

Symptomen

Mensen met de ziekte van Lyme ervaren vaak klachten die vergelijkbaar zijn met de griep, zoals koorts of een koortsig gevoel, zweten, rillingen, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren en keelpijn. Andere veelgehoorde klachten zijn:

 • Gebrek aan eetlust
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Buikpijn
 • Een vergrote lever of milt
 • Hoesten
 • Moeite met concentreren
 • Duizeligheid
 • Licht in het hoofd bij opstaan
 • Kortademigheid
 • Stekende pijnen
 • Vindvliesonsteking van het oog (conjunctivitis)

Voornamelijk vermoeidheid is een klacht die in zowel een vroeg als een laat stadium van de ziekte vaak genoemd wordt.

Behandelen

Vermoedt de huisarts dat je de ziekte van Lyme hebt? Dan wordt er antibiotica voorgeschreven, voor meestal een periode van wel twee tot drie weken. Als de ziekte in een later stadium wordt vastgesteld wordt deze ook behandeld met antibiotica. Maar hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, des te beter deze te behandelen is.

Door het lekkere weer zijn we veel meer dan gebruikelijk in de natuur te vinden. Het enige nadeel? De kans om gebeten te worden door een teek. Dr. Rutger legt uit wat je kunt doen als je gebeten bent:

Bron: RIVM. Tekenbeetziekten. Tekenradar.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden