Tanden Beeld Getty Images
TandenBeeld Getty Images

Thuis je tanden bleken? Hier moet je opletten en zó doet je het

Veel mensen willen een stralende, witte lach maar helaas is niet iedereen hiermee gezegend. Er kunnen een hoop redenen zijn waarom je last hebt van verkleurde tanden. Met deze tips kun je thuis zelf je tanden bleken.

RedactieGetty Images

Gele(re) tanden hebben is helemaal niet uitzonderlijk. In een interview met NU.nl vertelt tandarts Richard Kohsiek uit Bunschoten-Spakenburg zelfs dat tanden helemaal niet wit horen te zijn. “Tandbeen heeft een geelachtige kleur. Daaromheen zit het glazuur, wat glasachtig is met een lichte, blauwe gloed. Daardoorheen kun je het geel nog zien. Het heeft vooral met de lichtval te maken of je geel ziet of wit.”

Oorzaken gele tanden

Toch kan er een aantal oorzaken zijn waardoor je tanden er geler uitzien dan bij anderen. Dit kan te maken hebben met genen, ouderdom, roken, medicijngebruik, tandenknarsen of een tekort aan speeksel. Gelukkig zijn er manieren om tanden minder geel te krijgen: je kunt ze laten bleken door de tandarts, door de mondhygiëniste of in een speciale tandenbleeksalon óf je doet het thuis zelf.

Professional

Het is het meest effectief om dit te laten doen door een professional. “Alleen tandartsen mogen met maximaal 6% waterstofperoxide bleken. In de salons en thuisbleeksetjes wordt met maximaal 0,1 procent van die stof gewerkt”, vertelt tandarts Erik Jan Muts aan NOS. Let wel op waar je precies heengaat, want op internet circuleren er een hoop horrorverhalen over mensen die na een behandeling blijvende klachten houden.

Tanden bleken thuis: gevaarlijk?

Die behandelingen voor het bleken van tanden zijn vaak duur, dus internet staat vol trucjes om thuis tanden te bleken. Zo gebruiken veel mensen baking soda, maar hier moet je mee oppassen volgens tandarts Muts. “Dat maakt tanden wel iets witter, maar niet voor de lange termijn. En als je dat vaak doet of lange behandelingen ondergaat met dat spul, dan kan het glazuur serieus beschadigen.” Hetzelfde geldt voor een truc met waterstofperoxide die rondgaat op TikTok. Ook hiermee kun je je gebit ernstig beschadigen.

Tanden bleken thuis is natuurlijk niet altijd gevaarlijk. Het kan ook op een verantwoorde manier. Hier volgen veilige manieren om thuis tanden te bleken.

Oil pulling

Oil pulling is een oude Ayurvedische remedie die de mondgezondheid bevordert. Je neemt hierbij op een lege maag een eetlepel koudgeperste, biologische kokosolie in je mond. Vervolgens spoel je het goedje 15 à 20 minuten lang langzaam door je mond. De bacteriën die voor een stinkende adem zorgen, worden op deze manier aangepakt. Maar deze spoelmethode wordt ook gebruikt om wittere tanden te krijgen. Hoewel hiervoor nog geen wetenschappelijk bewijs is geleverd, zweert toch een grote groep hierbij.

Setjes voor tanden thuis bleken

Bij de drogist vind je tegenwoordig verschillende thuisbleeksetjes. Als je hiermee aan de slag gaat, doe dan eerst goed research. Lees reviews en let op een certificering zoals CE of ISO. Iedere set is anders, maar vaak krijg je een bitje en een LED-lamp die je een aantal dagen zo’n 10 minuten per dag moet indoen. Deze bitjes beloven dat je binnen een aantal dagen al resultaat ziet.

Speciale tandenpasta’s voor wittere tanden

Voordat de thuisbleeksetjes in de schappen lagen, waren er natuurlijk al massaal speciale tandenpasta’s die beloven je tanden wit(ter) te maken. Tandartsen staan kritisch tegenover dit soort tandenpasta’s. “In whitening tandpasta’s zit net wat meer schuurmiddel of een middel dat tandsteen tegengaat. Maar vaak zit dat ook in normale tandpasta. Als je iets op de tube plakt, denken mensen meteen dat het helpt”, vertelt tandarts Kohsiek. Volgens hem kun je het beste poetsen met een tandpasta waarin fluoride zit en regelmatig met een tandenstoker aan de slag gaan. “Dan ben je er wel. Mensen willen bijna niet geloven dat het zo eenvoudig is.”

Thuis tanden bleken, hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn. Naast goed poetsen en een tandenstoker gebruiken, helpt letten op wat je in je mond stopt misschien nog wel het beste. Te veel rode wijn, cola, thee, koffie, suiker, citrus- en andere zure vruchten kunnen zorgen voor gele tanden.

Libelle Test: worden je tanden witter van houtskooltandpasta?

Bron: NOS, &C, NU. Beeld: Getty Images.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden