null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Tóch een tweede prik? Nieuw onderzoek naar het effect van het Janssen-vaccin

Vergeleken met de andere vaccins, heb je van het Janssen-vaccin in principe maar één prik nodig. Toch gaan vier academische ziekenhuizen onderzoeken wat het effect is van een tweede prik.

RedactieGetty Images

“Omdat er meer coronavarianten opkomen, is een aanvullende vaccinatie na het Janssen-vaccin mogelijk noodzakelijk”, aldus het Erasmus MC. Ben je dan wel goed beschermd als je één Janssen-prik hebt gehad?

Proefpersonen

Het Rotterdamse ziekenhuis gaat samen met het Amsterdam UMC, het Leids UMC en UMC Groningen de effecten van een tweede dosis onderzoeken. De proefpersonen zijn medewerkers van het ziekenhuis.

Eén deel krijgt als tweede prik nogmaals het Janssen-vaccin, anderen een dosis van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna.

Mixen van vaccins

De onderzoekers denken dat het mixen van vaccins ook voordelen kan hebben. Dat werkt wellicht beter tegen het coronavirus. Bovendien kan het zorgen voor een sneller vaccinatieproces, aangezien bij twee prikken van verschillende fabrikanten de impact van leveringsproblemen minder wordt, zegt Hugo van der Kuy, hoofd Apotheek van het Erasmus MC.

Resultaten

In het buitenland zijn ook de eerste studies gestart naar het combineren van een AstraZeneca-vaccin met een ander vaccin. Ook de Gezondheidsraad werkt nog aan een advies over het combineren van coronavaccins. De resultaten lijken vooralsnog heel positief.

De eerste resultaten van het onderzoek van de vier Nederlandse ziekenhuizen worden eind oktober verwacht.

Is één Janssen-prik voldoende?

Tot die tijd gaan de ziekenhuizen ervan uit dat iedereen met één Janssen-prik voldoende is beschermd. De Gezondheidsraad benadrukt dat het Janssen vaccin effectief en voldoende veilig is. Verder staat het volgende op de website van de Rijksoverheid: “Onderzoeken naar het coronavaccin van Janssen tonen aan dat het voor tenminste 67% beschermt tegen ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin klachten zouden krijgen, er na vaccinatie minstens 67 mensen geen coronaklachten krijgen.” Let op: het RIVM adviseert zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. Janssen is geen mRNA-vaccin, dus zwangere vrouwen kunnen beter voor Pfizer/BioNTech of Moderna kiezen.

Nog vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD, RTL Nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden