Libelle Legt Uit: hoe kom je aan een trillend ooglid? Beeld Getty Images/iStockphoto
Libelle Legt Uit: hoe kom je aan een trillend ooglid?Beeld Getty Images/iStockphoto

Trillend ooglid: wat is de oorzaak en hoe kom je er vanaf?

Veel mensen hebben het wel eens als ze moe of gestrest zijn: een trillend ooglid. Hoe komt dat eigenlijk?

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Als de spiertjes in je ooglid snel achter elkaar aan- en ontspannen, heb je last van een trillend ooglid. Dit is meestal niet ernstig, maar je kunt je er wel behoorlijk aan irriteren. Je kan er slechts een paar minuten last van hebben, maar het kan ook dagenlang aanhouden.

Oorzaken van een trillend ooglid

Bij een trillend ooglid is het de zevende hersenzenuw (de nervus facialis) die geprikkeld is en daardoor overactief wordt. Er zijn verschillende oorzaken voor een geprikkelde zeven hersenzenuw.

  • Vermoeidheid en stress: dit is de meest voorkomende oorzaak
  • Langdurig ingespannen naar hetzelfde punt kijken, met name naar een beeldscherm
  • Een tekort aan vitamines of voedingstoffen
  • Een allergie

Vitaminetekort

Volgens het Oogfonds kan een tekort aan vitamine B12 leiden tot een trillend ooglid. Vooral vegetariërs en veganisten lopen risico op een B12-tekort. Benieuwd of jij met zo'n tekort kampt? Lees hier alles over de symptomen van een vitamine B12-tekort.

Magnesium

Ook een tekort aan magnesium zou volgens bronnen een trillend ooglid kunnen veroorzaken, maar volgens het Oogfonds is dit niet wetenschappelijk bewezen. Magnesium is een mineraal in je lichaam dat zorgt voor ontspanning. Een tekort aan magnesium kan zorgen voor vermoeide spieren. Lees hier alles over een magnesiumtekort.

Overgang

Vrouwen in de overgang kunnen last krijgen van vermoeidheid, stress en droge ogen. Alles bij elkaar kan dit zomaar tot gevolg hebben dat je in de overgang vaker last hebt van een trillend ooglid.

Schildklier

Een trillend ooglid op zichzelf is onschuldig, maar het kan ook een symptoom zijn van de ziekte van Graves. Dit is een oogziekte waarbij een afweerreactie (auto-immuun ontsteking) tegen de schildklier ontstaat en soms ook tegen het oogkasweefsel. Lees hier alles over deze ziekte.

Wat kun je doen?

Als je last hebt van een trillend ooglid zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te verhelpen. Allereerst is het slim om voldoende rust te nemen. Ga op tijd naar bed en probeer stressfactoren te verminderen waar dat kan. Zit je heel de dag achter een computer voor je werk? Neem dan regelmatig pauze zodat je niet uren achter elkaar naar je scherm kijkt.

Naar de dokter

Het masseren van het ooglid kan helpen. Heb je last van droge ogen? Dan bieden oogdruppels uitkomst. Blijft je ooglid dagenlang trillen en wil niks helpen? Dan kun je een bezoek aan je huisarts brengen. Deze kan je doorverwijzen naar een neuroloog.

Botox

Een andere behandeling die zou kunnen werken is een botox injectie in het ooglid. De botox schakelt de trillende spiertjes uit. Dit is wel tijdelijk, botox werkt in de meeste vallen twee tot vier maanden. Daarna is een nieuwe injectie nodig. Laat je wel van tevoren goed informeren over de bijwerkingen.

Spirituele betekenis

In de spirituele wereld heeft een trillend ooglid een bijzondere betekenis. Zo zou het trillen van je rechter ooglid betekenen dat er iets goeds op je pad komt. Het trillen van je linker ooglid zou daarentegen verwijzen naar een slechte gebeurtenis. Het is natuurlijk aan jou of je hierin gelooft.

Bronnen: Oogfonds, Overogen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden