Vaccin Beeld Libelle
VaccinBeeld Libelle

Vaccin Pfizer werkt na een half jaar nog maar voor 84%. Dít is wat je hierover moet weten

Ben jij volledig gevaccineerd met het Pfizer-vaccin? Dan ben je voor 96% beschermd tegen het coronavirus op het moment dat de werkzaamheid van het vaccin op het hoogtepunt is.

Tara StokdijkLibelle

Maar na een half jaar beschermt Pfizer je nog maar voor 84% tegen het virus, blijkt uit nieuw onderzoek.

Werking neemt af

Dit betekent dat de werking van het vaccin binnen zes maanden met 12% afneemt. Dit staat beschreven in een voorpublicatie van een onderzoek waaraan wereldwijd meer dan 44.000 vrijwilligers meewerken.

Vaccin is veilig

Uit dit onderzoek blijkt dat je in de eerste twee maanden na de tweede prik het beste bent beschermd tegen het coronavirus. De werking wordt daarna langzaam steeds minder. De wetenschappers willen wel benadrukken dat het vaccin ondanks de afname in werking na zes maanden nog steeds erg veilig is en coronabesmettingen goed kan voorkomen. Tegen ernstig ziekteverloop beschermt het vaccin volgens hen dan zelfs nog voor 97%.

Groot onderzoek

Aan dit onderzoek werken niet alleen 44.000 vrijwilligers mee, er zijn ook 32 onderzoekers van 17 partijen betrokken, zoals universiteiten, ziekenhuizen, onderzoekscentra, Pfizer en BioNTech. De resultaten van de studie moeten nog wel beoordeeld worden door andere, onafhankelijke wetenschappers.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord

Bron: RTL Nieuws.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden