Kersen Beeld Getty Images
KersenBeeld Getty Images

Vanwege deze 6 gezondheidsvoordelen wil je vaker kersen eten

Zeg je zomer, dan zeg je kersen. En mon chéri, wist je eigenlijk al hoe gezond ze zijn?

Daphne DorgeloGetty Images

Kersen, vooral zure kersen, brengen veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. We noemen er zes.

1. Voedingswaarden

We trappen af met de voedingswaarden. 100 gram kersen bevat niet meer dan 54 kcal, maar wel veel vitamines en mineralen. Zo zijn ze onder andere rijk aan vitamine B11, vitamine C, kalium, calcium, fosfor en magnesium.

2. Beter slapen

Kersen bevatten melatonine, het hormoon dat helpt om je slaap-waakcyclus onder controle te houden. “Niet veel voedingsmiddelen bevatten melatonine, maar zure kersen zijn een uitzondering,” benadrukt diëtiste Jessica Cording in Women’s Health. Hoewel een goede nachtrust ingewikkeld is (en veel meer inhoudt dan alleen het eten van kersen), kan het fruit “helpen een gezonde slaap te bevorderen en je biologische ritme te reguleren,” aldus Cording. Kersensap drinken voor het slapengaan kan bijvoorbeeld helpen.

3. Antioxidanten

Antioxidanten gaan de schadelijke stoffen in je lichaam tegen en beschermen je weefsel en het DNA in je cellen tegen vrije radicalen. Dit zijn de slechte stoffen in je lichaam die voor verschillende problemen kunnen zorgen, zoals hart- en vaatziekten en schade aan je zenuwstelsel.

4. Immuunsysteem versterken

Kersen zijn rijk aan de antioxidant vitamine C: een handje kersen bevat 15% van je dagelijkse behoefte. En dat doet - naast gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging - veel goeds voor je immuunsysteem.

5. Goed voor de lijn

“Kersen zijn smaakvol en veel mensen merken dat ze voldoen aan hun verlangen naar iets zoets,” zegt Cording. Daarnaast eet je ze langzamer (we bedoelen: steeltje verwijderen en het geklier tijdens het ontpitten), waardoor je langzamer en bewuster eet. Dat is dan weer goed voor de lijn.

6. Verbeteren van sportprestaties en herstel

“Het is aangetoond dat zurekersensap de trainingsprestaties en het herstel na de training verbetert,” vertelt een andere diëtist in het artikel. Jarenlang onderzoek ondersteunt dit: hardlopers die voor én na langeafstandswedstrijden kersensap dronken, herstelden sneller dan degenen die iets anders dronken. De antioxidanten van kersen kunnen ook helpen de pijn te verminderen na het sporten, aldus voedingsdeskundige Sonya Angelone. Daarnaast bleek uit een recente meta-analyse (die de gegevens van meerdere onderzoeken verzamelde) dat het eten of drinken van kersensap of -poeder voor fietsen, zwemmen of hardlopen het uithoudingsvermogen aanzienlijk verbeterde.

Eet je liever kersen waar de pit al uit is, maar heb je geen kersenontpitter in huis? Met dit trucje klaar je dat klusje zélf, zonder al te veel geknoei:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Womenshealth, Tandfonline, PMC, Well+Good.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden